Žene koje su imale pobačaj ili izvanmateričnu trudnoću mogu razviti dugotrajni PTSP

Guliver
Istraživači su otkrili da je 18 posto žena imalo posttraumatski stresni poremećaj devet mjeseci nakon gubitka trudnoće
Vidi originalni članak

U tjednima i mjesecima nakon spontanog pobačaja ili izvanmaterične trudnoće, značajan broj žena razvit će dugotrajni posttraumatski stresni poremećaj, anksioznost i depresiju.

Prema novom istraživanju objavljenom u American Journal of Obstetrics and Gynecology, devet mjeseci nakon što su doživjeli gubitak trudnoće, 18 posto žena imalo je PTSP, 17 posto anksioznosti, a 6 imalo depresiju.

Upozoravajući znakovi postporođajne depresije

Za ovu studiju, istraživači Imperial Collegea u Londonu i KU Leuven u Belgiji anketirali su 737 žena, koje su pretrpjele pobačaj ili izvanmateričnu trudnoću, o njihovom mentalnom zdravlju u tri točke - jedan, tri i devet mjeseci kasnije.

U prvom mjesecu nakon gubitka trudnoće, 29 posto žena prijavilo je simptome PTSP-a, 24 posto imalo je umjerenu do tešku anksioznost, a 11 posto umjerenu do tešku depresiju. Dok su se sve te brojke smanjile za devet mjeseci, brojke su i dalje "zastrašujuće visoke", rekla je za New Scientist Jessica Farren, ginekologinja u bolnici St. Mary's u Londonu i glavna autorica studije.

mama poslije poroda Tužni dani za mamu? 5 znakova da vam možda treba pomoć

Žene s PTSP-om često imaju negativne misli, osjećaje beznađa, odvojenost od prijatelja i obitelji i lako ih se plaši ili uplaši, prema Mayo klinici. PTSP također može dovesti do poremećaja prehrane, problema sa zloupotrebom droga ili alkohola i samoubilačkih misli ili radnji.

Farren je rekla da je ovo istraživanje pojačalo potrebu za boljim resursima za žene koje doživljavaju gubitak trudnoće, a ne da ih su "gura pod tepih".

"U idealnom bi svijetu postojao nekakav pregled [simptomi mentalnog zdravlja] nakon pobačaja", rekla je.

mentalno zdravlje majki Zbog epiziotomije bez mog dopuštenja oboljela sam od postporođajne depresije

Posjeti missMAMA