Zdrava dijeta za dojilju: Kako izgubiti 10 kg?

Thinkstock
Mamu koja doji 11-mjesečnu bebu zanima kako zdravo izgubiti višak kilograma. Pročitajte savjet nutricionistice Mirne Trumbetaš
Vidi originalni članak

Imam bebu od 11 i pol mjeseci koju dojim i sve je u redu, ali sam neumjerenom prehranom povisila svoju kilažu. Visoka sam 161 cm i imam 66 kg zbog čega su mi počeli patiti zglobovi, najviše koljena. Zanima me, s obzirom na to da dojim kako da smanjim kilažu (riječ je oko 10 kg), a da ne naštetim bebici. Imate li nekakav plan prehrane?

Jedite raznovrsno i uključite sve hranjive tvari u obrok. Pijte dovoljno vode ili biljnih čajeva poput šipka, kamilice, metvice i slično pri čemu svakako smanjite unos crnog, zelenog, žutog ili bijelog čaja jer su to pravi čajevi i imaju kofeina u sebi pa bi velika količina takvog čaja mogla previše utjecati na bebu. Porcije neka budu takve da vam sve što stavljate na tanjur bude veličine dlana ili stane u šaku. Jedite tri obroka dnevno i dva međuobroka.

Iskoristite blagodati prirode pa jedite što više sezonskog povrća u obliku salata, voće možete ukombinirati u jutarnje frapee ili žitarice. Konzumirajte i mahunarke u obliku variva ili napravite namaz od njih pa prekrite mrkvu, celer, korabicu za međuobrok, cjelovite žitarice poput heljde, ječma, zobi, prosa, orašasti plodovi i sjemenke su odličan izvor kvalitetnih masti i naravno meso, riba, svježi sir, jogurt i jaja kao dobar izvor bjelančevina. Pokušajte svesti na minimum kupovne slatkiše i grickalice oni su prepuni praznih kalorija koje samo daju čistu energiju bez važnih sastojaka koji su bitni za vas i dijete.

Tema s foruma Kako se riješiti trbuha i kilograma nakupljenih u trudnoći?

Posjeti missMAMA