Vlada povećala rodiljne naknade. Što vas očekuje?

Thinkstock
Izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama donose povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene i samozaposlene roditelje
Vidi originalni članak

Vlada je na jučerašnjoj sjednici, 18. svibnja, usvojila izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, ali i Zakon o zaštiti životinja. Na početku sjednice premijer Andrej Plenković istaknuo je kako se radi o dvije važne točke. 

"Zakon o porodiljnim potporama doprinosi revitalizaciji demografije, a Zakon o zaštiti životinja ide u prilog dugom životu malih prijatelja u skloništima", istaknuo je Plenković. 

Izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama donose povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene i samozaposlene roditelje, sa 80 posto proračunske osnovice mjesečno, na 120 posto proračunske osnovice mjesečno. 

Natalitet 'Hrvatska bi za svaku rođenu bebu trebala dati između 5 i 10 tisuća eura'

"Izmjene se odnose na povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene roditelje drugih šest mjeseci s dosadašnjih 2660,80 kuna na 3091,20 kunu. Drugo povećanje visine novčane naknade za nezaposlene roditelje te zaposlene roditelje koji ne ispunjavaju stavku o propisanom uvjetu staža osiguranja 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima, sa 1663 kune, na iznos od 2328 kuna. Odnosi se i na povećanje naknade roditeljima koji mogu koristiti pravo na roditeljski dopust za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete do treće godine života djeteta, povećanje sa 1663 kune na 2328 kuna. Povećava se novčana potpora za zaposlene i samozaposlene roditelje koji koriste dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju s 2161 kunu na 2328 kuna", obrazložila je ministrica demografije Nada Murganić. 

No, ministrica se zabunila jer u materijalima prijedloga nacrta Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama stoji da se za zaposlene roditelje naknada povećava s 2668 na 3991 kunu. Kasnije je na presici novinarima potvrdila kako se povećava na 3991, a ne na 3091 kunu kako je rekla na sjednici.

Odgovor stručnjaka Koliko je staža potrebno za punu rodiljnu naknadu?

Drugo što upada u oči iščitavanjem materijala nacrta prijedloga Zakona je da se naknada za zaposlene roditelje povećava za prvih šest mjeseci, no i to je greška. Ministrica Murganić na novinarski upit rekla je kako to nije primijetila te istaknula da se radi o greški. Ponovila je kako se rodiljna naknada zaposlenik roditeljima povećava s 2668 na 3991 kunu te da se to odnosi na drugih šest mjeseci dobivanja rodiljne naknade.

Dodala je i kako su za primjenu ovog Zakona osigurana dodatna sredstva u proračunu u iznosu od 156 milijuna u 2017 godini, 313 milijuna kuna za 2018. te 346 milijuna kuna za 2019. godinu.

Premijer Plenković poručio je da očekuje da se u Saboru donese Zakon kako bi stupio na snagu 1. srpnja 2017. godine. 

Posjeti missMAMA