Višeplodna trudnoća i oporavak: Mama trojki pokazala tijelo nakon poroda

instagram/triplets_of_copenhagen
Mama koja je postala poznata nakon što je pokazala kako raste trudnički trbuh s trojkama, sada je podijelila i kako izgleda nakon poroda, a mi smo pitali ginekologinju Petru Podobnik Brlečić da nam pobliže objasni koliko se zapravo višeplodna trudnoća i njezin oporavak razlikuju od obične
Vidi originalni članak

Samo četiri tjedna nakon što je rodila svoje trojke, mama Maria Nordø Jørstad iz Kopenhagena otvoreno je progovorila o tome kako njezino tijelo izgleda nakon što je devet mjeseci nosila tri bebe, a Internet je oduševljen njezinom iskrenošću. 

tri bebe u trbuhu Video: Trudnoća s trojkama potpuno je drugačija

 

 

Koliko se višeplodna trudnoća i njezin oporavak razlikuju od jednoplodne trudnoće?

Ginekologinju Petru Podobnik Brlečić pitali smo koliko je višeplodna trudnoća naporna za ženu te kako trbuh raste u višeplodnoj trudnoći, razlikuje li se dobivanje kilograma u višeplodnoj trudnoći od obične te koliko dugo je potrebno za oporavak nakon višeplodne trudnoće.

Ona objašnjava kako je u današnje doba povećana učestalost višeplodnih trudnoća, što se može pripisati odgađanjem trudnoće (s dobi žene raste i povećana učestalost višeplodne trudnoće) te učestalijim postupcima medicinski potpomognute oplodnje koji češće rezultiraju višeplodnim trudnoćama.

začeće Kako nastaju blizanci i što utječe na višeplodnu trudnoću?

"Blizanačke trudnoće, a posebno troplodne ili više svakako pripadaju u skupinu rizičnih trudnoća i zahtijevaju poseban nadzor i praćenje. Posebno je povećan rizik od prijevremenog poroda, a i također razvoja gestacijskog dijabetesa, povišenog krvnog tlaka i ostalih problema trudnoća", dodaje. 

S obzirom da maternica raste proporcionalno masi plodova, ona se svakako rasteže daleko više nego u jednoplodnoj trudnoći, ali to naravno ovisi o pojedinačnoj masi svakog ploda. "Kako se radi o povećanoj masi već u početnoj fazi trećeg tromjesečja, maternica i trbuh mogu biti rastegnuti kao u terminu jednoplodne trudnoće, što svakako otežava kretanje trudnice i često im se zbog rizika od prijevremenog poroda savjetuje mirovanje."

Blizanci vs. jedna beba: Mama uspoređuje trbuščiće

"O tjelesnoj konstituciji prije trudnoće, odnosno o BMI (body mass index) ovisi koliko je idealno za svaku trudnicu da dobije kilograma tijekom trudnoće", govori dr. Podobnik Brlečić i dodaje kako bi žene prosječne tjelesne težine (BMI 18,5 do 25) trebale dobiti 8 do 15 kg, pothranjene žene (BMI ispod 18,5) mogu dobiti od 13 do 18 kg, dok bi žene s prevelikom tjelesnom težinom (BMI iznad 25) trebale dobiti od 5 do maksimalno 10 kg. "U slučaju da majka očekuje blizance, dobitak na tjelesnoj težini bi trebao biti nešto veći, u prosjeku od 15 do 20 kg tijekom cijele trudnoće."

"Zbog očekivano veće mase unutar maternice prije samog poroda, naravno da se i koža više rasteže u blizanačkim, a posebno troplodnim trudnoćama. Kod troplodnih trudnoća je uobičajen porod carskim rezom, a kod blizanačkih u velikoj većini slučajeva, te je naravno oporavak uvjetovan i samim načinom poroda", objašnjava i dodaje kako maternici treba bar šest tjedana da se vrati u veličinu prije trudnoće te je slično kod višeplodnih i jednoplodnih trudnoća. "Ali za opravak trbušne stijenke (mišići i koža) je moguće da će biti potrebno i 6-9 mjeseci da se vrate na svoje, te je moguće za očekivati da će biti duže nego kod jednoplodne trudnoće, ali je to izrazito individualno", zaključuje.

gubitak kilograma Dani, tjedni, mjeseci: Kako se trbuh smanjuje nakon poroda?

Posjeti missMAMA