U rodilištu mi je mobitel pao na bebinu glavu; može li biti posljedica?

Thinkstock
Dok je dojila u rodilištu, mami je ispao mobitel i pao bebi na glavu, u predjelu čela. Zatražila je savjet pedijatra, jer se i dva mjeseca kasnije brine da bi to moglo biti uzrokom nekih fizičkih, emocionalnih ili psiholoških posljedica
Vidi originalni članak

Majka sam dvomjesečne djevojčice i u rodilištu sam tijekom dojenja ispustila (s visine od 15-ak centimetara) mobitel bebi na glavu u predjelu čela. Plakala je, ali je ubrzo nastavila sisati. Čelo je kratko bilo crveno i nije ostala modrica. Nije gubila svijest. Ja sam bila jako uzrujana i danas si to ne mogu oprostiti. Zbog perinatalnih faktora rizika (neurokranij diskretno prominira u odnosu na viscerokranij, V.F. široko otvorena uz razmaknute strukture i tonus koji oscilira prema hipotonusu) učinjen je UZV pri čemu je dijagnosticirano intraventrikularno (netraumatsko) krvarenje u fetusa i novorođenčeta. Jučer smo bili na kontrolnom pregledu s 8 tjedana kad je rađen UZV intrakranijskih struktura. Doktorica mi je rekla da se radi o malom krvarenju do kojega je došlo u trudnoći i da je beba uredne motorike i da se sada ne vide posljedice ozljeda od telefona. Ozljeda u vidu hematoma nije bilo niti kod prvog snimanja nakon ozljede. Mene zanima je li zbog pada telefona mogla nastati ozljeda ili promjena u radu mozga koja se na UZV snimci ne vidi, a koja bi mogla dugoročno uzrokovati neke fizičke, emocionalne ili psihološke posljedice? Doktorica mi je kratko odgovorila da se ona ne usudi prognozirati što bi moglo biti za 5 ili 15 godina (kao da se ne osjećam dovoljno krivom i kao da ne bih sve dala da se to nije dogodilo!).

Distoni sindrom Što kad beba ne diže glavu i izvija se u luk?

Ako je doktorica, pretpostavljam neuropedijatrica, odgovorila da ne može prognozirati tijek razvoja djeteta i eventualne štetne posljedice, još je teže to učiniti nekome samo na temelju dokumentacije. Dodatna je okolnost što se radi o dojenčetu s perinatalnim faktorima rizika. Klinički pregled je od presudne važnosti. I naravno, potrebno je pratiti dijete i, u slučaju da se primijete odstupanja u razvoju, primijeniti razvojnu medicinsku gimnastiku.Treba imati povjerenja u svoju pedijatricu koja skrbi o djetetu i od nje zatražiti sva dodatna pojašnjenja.

istraživanje Većina mama nije fokusirana na bebu tijekom dojenja?

Ne želim vam nametati dodatan osjećaj krivnje, ali skrećem svima pažnju da nije ispravno mobitel držati u blizini male djece. Imala sam priliku vidjeti kako majka stavlja mobitel u kolica kraj djetetove glave. Zbog dobrobiti sve djece, molim roditelje, da imaju u vidu da mobitel nije gumena igračka.

Refleks otpuštanja mlijeka Može li se beba ugušiti tijekom dojenja?

Posjeti missMAMA