Tate mogu poboljšati dojenje s ovim malim, ali važnim stvarima

Guliver
Kad je riječ o dojenju, očevi se mogu osjećati malo zapostavljeno - jer ipak oni ne proizvode mlijeko!  Ako dojenje ne ide baš po planu, možda se osjećaju pomalo bespomoćno i ne znaju što napraviti
Vidi originalni članak

Iako očevi ne proizvode mlijeko, prema istraživanjima sa Sveučilišta Waikato na Novom Zelandu, oni apsolutno mogu utjecati na ishode dojenja, a sve se svodi na nešto vrlo jednostavno: operi odjeću, napravi večeru, počisti, skuhaj čaj ili kavu. 

Sretna mama znači i bolje šanse za uspjeh dojenja, tako da se stvarno sve svodi na to da je mama bez stresa i opuštena.

Foto: Je li ovo idealna podrška partnera mami nakon poroda?

Možda se to čini očiglednim, ali to je potvrdila studentica Sveučilišta Waikato, Angga Rahadian, u svom istraživanju koje se fokusiralo na poboljšanje stopa uspješnosti dojenja. Zainteresirana je za ulogu koju partner ima kada je riječ o uspjehu dojenja, te je utvrdila da su dva posebna područja podrške ključna: fizička i psihološka podrška. 

savjeti jedne mame 10 koraka kako biti najbolji suprug kada se beba rodi

Ključne su i fizička i psihološka podrška partnera

"Fizička potpora je poput masiranja žene kad se osjećaju umorno i kuhaju ili obavljaju kućanske poslove", rekla je Rahadian.

Psihološka podrška može biti partner koji se educira o dojenju, štiti mamu od negativnih komentara prijatelja ili obitelji, ili jednostavno pita bi li htjela šalicu čaja.

Imati ohrabrujućeg partnera može značiti razliku između ustrajnosti kada postoji 'borba' za dojenje ili odustajanje. Kada partner to prihvati i podupire mamu da provede što više vremena s djetetom, fokusirajući se na dojenje, onda će mama biti daleko opuštenija i proizvoditi više mlijeka. Tata možda nemaju toliko vremena, ali kad su kući, mogu napraviti veliku razliku radeći te stvari.

Kolumna: Vedrana Prevendar Kako je tata postao mama i što sve radi najbolje?

"Imam dvije mlade kćeri i uspješno sam dojila zahvaljujući podršci svoga muža", kaže Angga, "ali neki moji prijatelji nisu imali sreće."

Angga je podrijetlom iz Jakarte u Indoneziji i svoje je istraživanje temeljila na indonezijskim obiteljima, no njezina nadređena dr. Polly Atatoa Carr kaže da su rezultati primjenjivi i u drugim dijelovima svijeta. Angga je također zainteresirana napraviti istraživanje kako socijalna politika utječe na uspjeh dojenja - kao što je nedostatak očinskog dopusta, i planira vratiti svoje istraživanje u Indoneziju zajedno s preporukama za promjenu politike.

uloga očeva Mame podsvjesno odgurnu tate i zanemare važnost njihove uloge i pomoći

Angga i njezin suprug također su uključeni u zajednicu za dojenje muškaraca, koja ima za cilj povećati svijest o važnosti isključivog dojenja i kako to očevi mogu podržati, osnažujući ih da preuzmu aktivniju ulogu.

Pa tate i partneri - doista je vrlo jednostavno. Učinite što više možete kako biste podržali svog partnera - obavite kućanske poslove, nabavite namirnice, pripremite večeru. To neće trajati vječno, ali ovo je vrijeme potpore apsolutno presudno i svaka 'sitnica' koju možete napraviti za partnericu koji će dojiti bit će neprocjenjiva na duge staze.

'mama punđa' Slavne mame: 'Je li ovo službena frizura za dojenje?'

Posjeti missMAMA