Što trebate znati kod prelaska s miksane na gnječenu ili sjeckanu hranu?

Shutterstock
Prelazak ovisi o tome kada se pojave zubići i koliko je dijete u stanju žvakati. Kod neke djece je to već u šestom ili sedmom mjesecu života dok je kod druge tek u desetom ili jedanaestom mjesecu
Vidi originalni članak

Prelazak s temeljito miksanih kašica teksture pirea na kašice s nešto krupnijim česticama čija se konzistencija postiže gnječenjem ili sjeckanjem namirnica obično se zbiva nakon navršenog sedmog mjeseca života. Točnije, taj prelazak ovisi o tome kada se pojave zubići i koliko je dijete u stanju žvakati. Kod neke djece je to već u šestom ili sedmom mjesecu života dok je kod druge tek u desetom ili jedanaestom mjesecu.

Bitno je nove teksture hrane uvoditi postupno. Dobar početak je primjerice gnječena banana ili avokado, a mogu se koristiti i prilagođene gotove kašice koje su namijenjene za pojedinu dob prema konzistenciji. Također, mogu se koristiti i posebno prilagođeni keksi koji se rastapaju u dodiru sa slinom za prvo upoznavanje sa laganim žvakanjem.

Posjeti missMAMA