Što nam sve govore bebine oči i pokreti ruku?

Thinkstock
Naročitu pažnju treba posvetiti bebinim očima - njene zjenice se šire kada joj nešto privuče pažnju. Djeca, inače imaju šire zjenice nego odrasli, a još više će ih širiti u društvu odraslih
Vidi originalni članak

Uplašeni pogled, stisnute šake i ukočeno tijelo jasno "govore" da nešto nije u redu. Ukoliko, pak, čim uđete u sobu ili joj se obratite, veselo maše ručicama i nožicama, nesumnjivo je radosna. Umorna beba obično trlja okice, a kada je gladna, pokušava se sklupčati. No, ovi pokreti često nisu naglašeni, pa ih je teško uočiti i pravilno protumačiti.

Naročitu pažnju treba posvetiti bebinim očima - njene zjenice se šire kada joj nešto privuče pažnju. Djeca, inače imaju šire zjenice nego odrasli, a još više će ih širiti u društvu odraslih. Ako su naročito zainteresirana za nešto, zjenice će im biti još šire. Pažljivo promatrajte bebine oči i ubrzo ćete shvatiti što je zanima i na koga najbolje reagira.

faza u razvoju Zašto se beba odjednom boji nepoznatih ljudi?

U kasnijem razvoju, mališani počinju koristiti različite pokrete i mimiku da bi izrazili svoje želje; beba će pokazivati ​​prstom na stvari koje želi ili će vas držati za ruku i navoditi na mjesto na koje želi otići. Poklonite pažnju onome što vam pokušava priopćiti i pokažite joj da razumijete što misli riječima: "Želiš da ti donesem sokić, je li tako?".

Djeca vas ne vole? Vjerojatno jer misle da ste ružni

Mala djeca koriste osnovni govor tijela. Ako dijete ne želi slušati vaše grdnje ili opomene, ono će ručicama pokriti uši. Kada ne želi gledati u nešto, jer ga to plaši ili ljuti, bebe će šakama pokriti oči.

Govor tijela također može biti ključno sredstvo da otkrijete kada vaše dijete laže. U takvim situacijama, ono će instinktivno pokriti usta jednom ili objema šakama, u podsvjesnom nastojanju da spriječi izlaženje "loših" riječi iz njegovih usta.

Komunikacija Što znače bebini izrazi lica?

Podjednako važan jeste i govor vašeg tijela. Prije nego što vaša beba počne shvaćati značenje riječi, odnosno ono što joj govorite, pokreti vašeg tijela, kao i ton kojim joj se obraćate, bit će osnovno sredstvo sporazumijevanja između vas i vaše bebe. Kada se obraćate bebi, vodite računa o tome da vam oči budu u istoj razini. Imitiranje bebinih pokreta i izraza lica, također je dobra taktika. Ona će se osjećati sigurnom jer će "shvatiti" da se i vi osjećate kao i ona.

dječji jezik Mimika i ton glasa važniji su od riječi koje govorimo djetetu

Posjeti missMAMA