Što dojilje (ne) trebaju jesti za pravilan rast i razvoj djeteta

Shutterstock
Za vrijeme trudnoće možete jesti razne namirnice kako biste zadovoljile svoje potrebe i želje, no jednom kad se dijete rodi, vaš se jelovnik mora malo smanjiti. Važno je da nastavite s redovnim obrocima koji su zdravi i sadrže sve hranjive tvari potrebne vašoj bebi
Vidi originalni članak

Nije svaka trudnoća ista pa tako ni organizam djeteta. Svako će dijete različito reagirati na pojedine namirnice. Dok sami ne ocijenite koje namirnice i sastojci smetaju vašem djetetu, mi vam donosimo one koje struka ističe kao namirnice koje trebate izbjegavati sve dok dojite dijete.

  • voljena čokolada - poznato je kako čokolada sadrži teobromin koji ima sličan učinak kao i kofein. Ako dnevno konzumirate više od 750 mg kofeina ili teobromina, postoji mogućnost da će dijete biti nervozno i imati problema sa spavanjem.
  • kiseli agrumi – limun, naranča, limeta i grejp samo su neki od izvora vitamina C. Međutim, njihova kiselost može iritirati želudac vašeg djeteta koji se još ne može nositi s takvom kiselinom pa dolazi do pojave osipa, pljuvanja ili nervoze kod bebe. Radije konzumirajte ananas, jagode i mango.
  • brokula, luk, kupus i krastavac – iako nema znanstvenog dokaza, velik broj majki primijetio je kako nakon konzumiranja ovih namirnica njihovo dijete ima problem s vjetrovima.
  • ribe s visokim postotkom žive – to su skuša, morski pas, sabljarka i slično. Živa se može pojaviti u mlijeku kojim dojite dijete, što dugoročno može imati utjecaj na neurološki razvoj djeteta. Ako konzumirate ribu, potrebno ju je najprije termički obraditi na najmanje 62 stupnja celzijusa.
  • peršin, pepermint i kadulja – zaustavljaju produkciju mlijeka, stoga trebate izbjegavati ove biljke sve dok dojite dijete. Kada dojenju dođe kraj i želite zaustaviti proizvodnju mlijeka, konzumirajte čaj od peperminta.
  • mliječni proizvodi – bebe često loše reagiraju na kravlje mlijeko. Ako vaše dijete povraća ili primijetite probleme s kožom i spavanjem, prestanite konzumirati mliječne proizvode ili uzimajte samo one organske. 

Primijetite li reakciju djeteta poput proljeva ili osipa i sumnjate na hranu, konzultirajte se s liječnikom. Izbjegavajte namirnice za koje smatrate da izazivaju reakciju kod vašeg djeteta i pratite promjene narednih tjedan dana. Kako biste za to vrijeme dijete dojili mlijekom obogaćenim hranjivim tvarima koje su mu potrebne za pravilan rast i razvoj, povećajte unos ovih namirnica.

  • zobena kaša – sprečava pojavu dijabetesa nakon trudnoće, a usto poboljšava probavu jer sadrži vlakna i daje energiju. Možete je konzumirati u obliku kolačića napravljenih od zobene kaše.
  • losos – bilo da je kuhan, pržen ili spremljen na žaru, velik je izvor esencijalnih masnih kiselina. Pojačava rad hormona zaduženih za laktaciju i povećava proizvodnju mlijeka te ga čini hranjivijim. Jeftinija namirnica koja također pomaže u poboljšanju kvalitete vašeg mlijeka jest mrkva.
  • špinat i repa – sadrže željezo, kalcij i folnu kiselinu. Sve ove namirnice pomoći će vam ako ste anemični, a vašu će bebu osnažiti.
  • bosiljak – njegovo lišće velik je izvor antioksidansa. Ima smirujući učinak koji je važan tijekom dojenja te povećava razinu imuniteta kod bebe.
  • smeđa riža – prema istraživanju objavljenom u Svjetskom časopisu za farmaceutsku i životnu znanost (WJPLS), smeđa riža poboljšava proizvodnju majčina mlijeka. Potiče laktaciju te majci daje dodatnu energiju i povećava joj apetit kako bi mogla jesti što više hranjivih namirnica.

Osim prirodnih izvora hranjivih tvari, stručnjaci savjetuju i unos dodataka prehrani. Vrlo je važno da ne zanemarite i činjenicu kako na kvalitetu vašeg mlijeka utječe i stres te nedovoljna količina odmora. Brinite o svom tjelesnom i duhovnom zdravlju i dijete će vam biti zahvalno. 

Posjeti missMAMA