Mame i bebe zajedno na treningu

Jurica Galoić/PIXSELL
Prenosimo vam atmosferu iz zagrebačkog Centra za vitalizaciju i relaksaciju organizma u kojem mame vježbaju kako bi vratile formu nakon poroda, a djeca se uz njih igraju
Vidi originalni članak

Zamislite mjesto na kojem možete jednostavnim vježbama učvršćivati mišiće trbuha, leđa, zdjelice i druge "slabe točke" nakon trudnoće i poroda, a vaša beba je cijelo vrijeme uz vas, u sigurnom okruženju može ležati ili puzati i igrati se novim šarenim igračkama. Ako i počne plakati, ili čak vrištati, ili ju hitno morate dojiti, to nikome neće ni najmanje smetati.

Upravo tako izgleda sat vježbi za mame s bebama u Centru za vitalizaciju i relaksaciju organizma u Crnatkovoj 14 u Zagrebu. Vlasnica Centra, viša fizioterapeutkinja Iva Kolić, ove vježbe za mame osmislila je i počela voditi još prije trinaest godina, a sada uz nju vježbe vodi i studentica fizioterapije Jasmina Mešić. Satovi se održavaju dvaput tjedno u podne i većinom ih, i zbog samog termina, pohađaju mame s djecom do godine dana, koje su još uvijek na rodiljnom ili roditeljskom dopustu.

Vježbanje uz vrisku i dječji plač

Kada je ekipa Klokanice stigla na jedan od tih satova, u hodniku je jedna mama smirivala svoju uplakanu tromjesečnu djevojčicu, u mirnom uredu je u kolicima spavalo jedno dijete, a iz dvorane za vježbanje čulo se vrištanje. Uskoro smo shvatili da to zapravo od radosti vriska šestomjesečna djevojčica, sjedeći uz svoju mamu koja izvodi vježbe na lopti. 

Pod dvorane prekriven je strunjačama pa i druga djeca leže uz svoje mame, sjede ili pužu, a jedan je dječak hodao. Tu su i plastični štapovi, kolutovi, loptice i drugi rekviziti za vježbanje u raznim bojama, koji djeci služe kao zanimljive igračke. Voditeljica vježbi pazi na djecu koja se kreću, a kad ne traže posebnu pažnju od svojih mama, koristi priliku da pojača intenzitet vježbi. 

Kako vratiti tijelo u formu nakon trudnoće?

Iva Kolić kaže da je dobro što ranije početi vježbati i da bi zapravo idealno bilo neke jednostavne, ciljane vježbe, poput dubokog trubušnog disanja, raditi već u rodilištu. 

"U trudnoći se obično pogorša držanje tijela jer se, kako trbuh raste, mijenja težište, donji dio leđa se izvija, glava ode naprijed. Zbog hormona zglobovi su elastičniji i kod trudnica su česti problemi s kralježnicom, kukovima i koljenima, te bolovi u leđima i vratu, trnci u rukama. Tome doprinosi i nakupljanje vode i porast tjelesne težine. 

Nakon poroda žene se obično nastave nepravilno držati, a uz to nose svoje dijete, koje je sve teže i teže, pa svi problemi s kralježnicom ostaju i još se pogoršavaju. Ako ne vježbaju, mišići im atrofiraju, a kako vrijeme prolazi, uz posao i obitelj imaju sve manje vremena za sebe i onda im bolovi u leđima i glavobolje postanu kronični problem, kojeg više nije lako riješiti", objašnjava Iva, koja kod novopečenih majki najradije kombinira manualnu terapiju yumeiho, masaže i prilagođene vježbe za cijelo tijelo, ali s glavnim ciljem jačanja mišića trbuha i leđa i vraćanja kralježnice u ispravan položaj.

Marta Kiš, mama petomjesečne Eme, počela je vježbati kada je njezina djevojčica imala dva mjeseca, a prije poroda je u Centar za vitalizaciju i relaksaciju organizma dolazila i na vježbe za trudnice. "Kod kuće sigurno ne bih redovito vježbala, a važno mi je što je ovdje normalno da su bebe uz svoje mame, i nitko nije nervozan čak ni ako vrište. To nam je i dobar izlazak, pogotovo kada nije lijepo vrijeme pa ne možemo u šetnju ili u park. Zanimljivo mi je promatrati kako i bebe ovdje s nama na neki način vježbaju, pa su neke tu i propuzale ili napravile prve korake", kaže Marta te dodaje kako zahvaljujući vježbama za mame sada ima jače trbušne mišiće nego prije trudnoće.

Iva Špoljarić, koja na vježbanje dovodi svoju šestomjesečnu djevojčicu Almu, na isti je način vježbala je i sa svojim prvim, sada dvoipolgodišnjim djetetom. "Smatram da je to dobra prilika da bebe vide i drugu djecu, a da se mame druže s drugim mamama. Vježbe su prilagođene razdoblju nakon poroda, tako da radimo baš ono od čega ćemo imati najviše koristi, a prostor je djeci super za učenje puzanja. Sviđa mi se i što mogu dojiti kad god treba, a da se nitko pritom ne zgražava", ističe Iva.

Posjeti missMAMA