Majčino mlijeko jedina je namirnica koju beba neće odbiti
Bebe se rađaju s urođenom sklonošću prema slatkom, jer je to okus majčinog mlijeka. Kasnije će postepeno usvajati i ostale, a taj proces teče otprilike ovako.
Kvržice (papile) novorođenčeta zadužene za razlikovanje okusa nisu raspoređene samo po jeziku (kao kod odraslih), već i duž njegovih usana. Priroda je to tako uredila da bi ono lakše pronašlo put do dojke i izvora najdragocjenije hrane – majčinog mlijeka.
Kvržice okusa počinju se razvijati dok je beba još u maminom trbuhu i to oko 20. tjedna trudnoće. Istraživanja pokazuju da mamina prehrana tijekom trudnoće može utjecati na razvoj ovog osjeta kod bebe, jer određeni okusi prelaze u plodnu vodu, preko koje ih beba može “probati”. Ako ste, primjera radi, tijekom trudnoće konzumirali puno voća i povrća, postoji velika vjerojatnost da će, kada malo poraste, i vaša beba voljeti okus tih namirnica.
Novorođenče vode instinkti
Čim se rodi, beba se instinktivno okreće prema majčinim prsima vođena mirisom i okusom njezinog mlijeka. Uz malu pomoć brzo će uhvatiti bradavicu i početi ritmično sisati. U početku će se umoriti i zaspati već nakon nekoliko gutljaja. Međutim, s vremenom će ojačati i povećat će se kapacitet njezinog želuca, pa će biti sposobna sisati i veću količinu mlijeka. Inače, majčino mlijeko jedina je namirnica koju nijedna beba neće odbiti.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne preporučuje uvođenje novih okusa u bebinu prehranu sve do navršenih šest mjeseci jer do tog uzrasta njezin probavni sustav nije dovoljno razvijen da bi se “izborio” s probavljanjem drugih tvari izuzev majčinog mlijeka. Osim toga, ni njezin osjet okusa nije pripremljen za novu hranu, pa će najvjerojatnije ispljunuti sve što se razlikuje od jedinog koji poznaje.