Kako glasom umiriti bebu koja plače?

Shutterstock ; Plakanje bebe
Dok slušaš kako tvoje dijete neutješno plače, vjerojatno te u trenutku preplavi stres, a kako taj osjećaj stresa raste, dijete je sve teže smiriti. I onda se pojavi netko iz tvoje okoline, uzme ga na ruke, nešto tiho promrmlja i - beba je mirna.
Vidi originalni članak

Većina mladih roditelja prodala bi dušu za to da saznaju tajnu smirivanja bebe, pa evo dobre vijesti: Višestruko nagrađivana hipnoterapeutkinja Malminder Gill kaže da postoji vrlo jednostavan način za to. Dijete možeš umiriti svojim glasom, tako da govoriš tonom iz donje lage, bez visokih tonova ili šaputanja. 

Naime, studije pokazuju da niži ton glasa ima velik utjecaj na sve ljude, uključivo i bebe. Naše su reakcije određene iskustvom starim desecima tisuća godina, kaže hipnoterapeutkinja.

neutješno plakanje Zašto beba stalno plače i ništa je ne može umiriti?

Mnogo toga općenito ovisi o tome kako zvučite kad razgovarate s drugima. Jedan od uzbudljivih događaja 21. stoljeća je sve veće razumijevanje autonomnog osjetnog odgovora na meridijan ili ASMR, što je opis mentalnih i fizičkih osjećaja koje možete imati kad slušate nekoga kako vam govori tiho, ugodno, umirujućim glasom.

To je ono što trebate učiniti i sa svojom bebicom: Ako to pravilno učinite, kad čuje zvuk vašeg glasa, dijete će osjetiti trnce u mozgu, a moguće i duž cijele kralježnice i postati umireno, pospano, pa čak i malo omamljeno. To je ono što vam treba, kaže  Malminder Gill. 

Zašto 'šššš' ne pomaže?

Kad dijete plače, većina ljudi ima potrebu brzo ga zaustaviti i krene to činiti glasno. No, iskustvo pokazuje da su suze dio procesa zacjeljivanja. Istraživanje podupire teoriju da nas plakanje može učiniti sretnijima i zdravijima kao dio prirodnog oporavka tijela od poremećaja i stresa. Nakon toga se dijete osjeća smirenije, pojašnjava Malminder Gill. Plač je općenito prvi jezik dojenčeta, jedini način da se oslobodi emocionalnog stresa. 

"Stoga ih nemoj naglo utišavati, kako bi što prije prestali plakati. Potreban im je aktivan slušatelj koji ih voli i odražava miran i umirujući stav s kojim se mogu povezati i zrcaliti", dodaje. Zato nauči dijafragmatično disanje kako bi tvoj ton bio što ugodniji za dijete.

video Kako umiriti bebu masažom stopala?

Umiri i snizi svoj glas

Ako inače imaš jak ili čak oštar glas, disanje kroz dijafragmu dat će ti 'balon' zraka dovoljan da se umanji njegova oštrina, savjetuje hipnoterapeutkinja. 

Pjevuši im 

Pokušaj i ovo: pusti da ti sav zrak izađe iz pluća i onda govori. Pojavljuje se dublji, umirujući ton. Udahni duboko iz dijafragme kako bi bila sigurni da se pluća pune zrakom, na taj način tvoj glas će biti tih i ugodan, bez oštrih tonova. Vjerojatno će se pokazati da te tvoja beba puno pažljivije sluša -  savjetuje Gill, a prenosi portal Metro.  

Ako želiš prije umiriti dijete, pokušaj mu pjevušiti tim tonom, dodaje. Čini to u vrijeme izdaha, dok se polako čuje otpuštanje zraka, prije nego što ćeš udahnuti i početi ispočetka. Tako će dijete, čak i kad ne bude tona, čuti nježni zvuk protoka zraka.

Osjećaju se izvan kontrole Kako smiriti i pomoći djetetu koje vrišti i stalno plače?

Posjeti missMAMA