Idealna tekućina za ljeto: voda, čaj ili majčino mlijeko

Thinkstock
Na godišnjem odmoru najpraktičnije je dojenje, a dojiljama i starijoj djeci potrebno je puno svježeg voća i povrća, laganih juha i tekućine
Vidi originalni članak

Ljeti je osobito važno djeci davati dovoljno tekućine, no na ljetovanju provjerite je li u kraju gdje boravite voda iz slavine zdravstveno ispravna. Za bebe ćete do 6. mjeseca života svakako prokuhati i ohladiti vodu prije nego što je date bebi. Možete koristiti i specijalne vode za bebe ili flaširane vode iz dućana, naravno bez mjehurića. I za veću djecu je bolje uzimati kupovnu vodu, nego neprovjerenu vodu iz slavine. Nemojte im davati puno voćnih sokova, oni su slatki i od njih djeca samo još više žeđaju, dakle, neka to bude obična voda ili manje zaslađeni čajevi.

Mama i beba Jelovnik za dojilje

Najpraktičnije je dojenje

Dojenje je na moru ne samo zdravo nego i jako praktično. Ne morate brinuti oko pripremanja hrane, a beba dobiva dovoljno tekućine. Ako imate dojenče preporuka je svakako dojenje i to nikako nemojte planirati prestati tijekom boravka na godišnjem odmoru. Ne samo da je to zdravije, nego ste i izvan svog uobičajenog mjesta boravka te možda nećete imati mogućnosti adekvatnog pripravljanja hrane, ili se beba neće odmah moći priviknuti na kašice. Odgodite to do povratka u mjesto prebivališta. Kada dojite onda ste najsigurniji da će beba dobiti sve što treba pa ako baš ne počne s nadohranom sa šest nego sa sedam mjeseci, nije nikakav problem.

Lagana prehrana

Prehrana tijekom ljeta bi trebala biti laganija, ne samo za djecu nego i za mame koje doje. Velike su vrućine i svima nam treba više svježeg voća i povrća, puno napitaka, laganih juhica i slično. Zbog većih temperatura hrana se brže kvari pa namirnice treba pripravljati svježe, a ne kupovati fast food iz uličnih dućana, osobito za djecu. 

trovanje vodom Može li obična voda biti opasna za bebe mlađe od šest mjeseci?

Posjeti missMAMA