Bebina stolica otkriva tajnu snažnog imunološkog sustava

Guliver
Novo istraživanje navodi kako bi stolica tvoje bebe mogla otkrivati nešto i o bebinom imunološkom sustavu
Vidi originalni članak

Mame znaju biti opsjednute bebinom stolicom, ali ne zbog toga jer je ljepljiva ili neuredna (iako itekako može biti) već zato jer jako puno govori o bebinom zdravlju, od boje do konzistencije. Učestalost stolice ili bilo kakve teškoće prilikom stolice također su važne.

prva stolica 10 stvari koje niste znali o bebinoj prvoj stolici - mekoniju

Novo istraživanje navodi kako bi stolica tvoje bebe mogla otkrivati nešto i o bebinom imunološkom sustavu. Američki istraživači otkrili su da je pH ravnoteža bebine stolice postojano u porastu, od 5.5 do 6.5 od 1926. do 2017. godine, s ubrzanim porastom od osamdesetih godina prošlog stoljeća. 

Zapravo, pH ravnoteža mjeri je li nešto kiselo ili lužnato, odnosno pH ravnoteža od 6 i manje pokazuje kiselost dok pH ravnoteža od 7 i više pokazuje lužnatost. Istraživači objašnjavaju kako mjerenje pH ravnoteže pomaže u identificiranju broja dobrih bakterija, odnosno bifidobakterija - koje predstavljaju prvu liniju obrane protiv loših bakterija i štetnih gljivica. 

Znanost otkrila da se bebina stolica mijenja i zašto je to važno

Kako pH ravnoteža može otkriti prisutnost bakterije? 

Razvoj crijevne flore kod novorođenčeta, u kojoj su bifidobakterije dominantne, potiče se kroz dojenje. Bifidogeno djelovanje majčina mlijeka je rezultat međusobnog djelovanja različitih čimbenika prisutnih u majčinom mlijeku. Kako bifidobakterije otpuštaju kiseline, one nestaju iz tijela kroz stolicu. Ako bebina stolica gubi svoju kiselost, to može značiti da sadrži manji broj dobrih bakterija

Što to sve znači? Probavni trakt ima ključnu ulogu u razvijanju bebinog imunološkog sustava. Prijašnja istraživanja otkrila su da dobre bakterije štite bebu od bolesti, a njihov pad stavlja dijete u rizik od razvijanja astme, alergije i drugih autoimunih bolesti. 

BROJ STOLICA I BOJA Koliko stolica bi beba trebala imati? Prehrana je bitna

Imunologinja Bethany Henrick sa Sveučilišta Nebraske smatra kako postoje tri faktora koji mogu smanjiti te dobre bakterije:

  • Adaptirano mlijeko: Dojenačka formula utječe na bakterije koje napreduju u tijelu novorođenčeta. Majčino mlijeko, s druge strane, 'zasađuje' dobre bakterije u bebin probavni sustav
  • Antibiotici: Iako pomažu zaštiti mame i bebe protiv infekcije tijekom poroda, također mogu uništiti dobre bakterije
  • Više carskih rezova: Ograničavaju prijenos dobrih bakterija s majke na bebu koje se prirodno događaju tijekom vaginalnih porođaja

15 načina da sačuvate bebino zdravlje

Međutim, ne može se reći da su spomenuti faktori štetni za bebino zdravlje. Carski rez spasio je bezbroj života, a isto vrijedi i za antibiotike. Također postoji puno razloga zašto je nadopunjavanje prehrane adaptiranim mlijekom potrebno. Što se toga tiče, istraživači svakako trebaju daljnja istraživanja kako bi identificirali dobre bakterije i koliko ih je zapravo potrebno za bebe. U svakom slučaju, ovakva istraživanja, primjerice, pružaju liječnicima i roditeljima važne informacije koje procjenjuju način na koji upotrebljavamo antibiotike.

Posjeti missMAMA