Beba je stalno prehlađena i odbija kašice. Što se događa?

Thinkstock
Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez, specijalistica pedijatrijske gastroenterologije iz Poliklinke Helena odgovara mami koja se brine jer joj dijete odbija hranu
Vidi originalni članak

Imam curicu od 8 mjeseci. Na adaptiranom je mlijeku od rođenja (uspjela sam je dojiti 20-ak dana). Od 4. mjeseca sam krenula s dohranom. Ona je lijepo napredovala do sada. U posljednih 3 mjeseca stalno joj curi nos. Redovito čistim s usisavačem, s fiziološkom otopinom i kapima za nos, a kada je začepljen doktorica je prepisala Operil (50% razrijeđen s fiziološkom otopinom). Smiri se cca 5 dana i onda ponovno krene. Zna dobiti i temperaturu. Uz sve to je lijepo jela do nedavno. Pojela bi na dan 600 g kašice i 600-800 ml adaptiranog mlijeka s čokolinom. Prije par dana sam joj dala malo začinjene hrane na zahtjev i iz znatiželje, što je s guštom uz svoje obroke pojela. No nakon toga ne želi više kašice, jede samo mlijeko i to sve rjeđe. Stolicu nije imala dva dana, no i to se sada reguliralo, ali i dalje odbija kašice. Bojim se da sam pogriješila sa začinjenom hranom. Kako da ponovno krene s kašicama? Jesu li možda zubi u pitanju? Do sada ima dva donja. I danas sam primjetila da je promukla. U zadnje vrijeme pije puno vode, i do pola litre na dan, i jako teško zaspi, kao da se bori da ne zaspi, a prije nikad nismo imali s tim problema. Što se događa?

Muke po zubiću Oprez: Visoka temperatura nije znak nicanja zubića

Moguće je da dijete slabije jede ako je u infektu (virusnom ili bakterijskom), također i zbog izlaska zubića, no u tom slučaju je to prolazno. Budući da je ponovno promukla, moguće je zaista razlog infekt. Nastojte što bolje očistiti nosić, jer zaštopan nos može dijete jako ometati u hranjenju i u spavanju. Nemojte začinjati hranu bar do godine dana, jer to nije zdravo u dojenačkoj dobi.

Ipak, osobno mislim da to nije razlog zašto sada ne želi kašice. Pokušajte joj ponovo nuditi, osobito one koje je do sada najbolje jela. 

facebook live Nutricionistica o uvođenju dohrane: Kako znati da je beba spremna?

Posjeti missMAMA