Alkohol, cigarete, kava, lijekovi... Što možeš, a što moraš izbjegavati dok dojiš?

Shutterstock
Mnogi lijekovi, pića pa čak i određena hrana mogu utjecati na tvoju bebu ako dojiš. Evo kako osigurati da ostanete sigurni i zdravi
Vidi originalni članak

Sve što pojedeš može završiti u majčinom mlijeku i utjecati na dijete. Ali to ne znači da automatski moraš odbiti uzimati lijekove ako ih trebaš. 

Zapravo, rijetko kad češ se morati odreći malih stvari, poput kave. "Postavlja se pitanje koliko tvari ima u majčinom mlijeku, koliko ih novorođenče troši i da li ga učinkovito metabolizira ili eliminira", kaže Patrick McNamara, doktor farmaceutskih znanosti na Sveučilištu u Kentuckyju. Postoje koraci pomoću kojih možeš održati čisto majčino mlijeko. 

idealna prehrana Najveće blagodati majčinog mlijeka

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) ne propisuje testiranje sigurnosti lijekova na dojiljama. Međutim, to ne mora nužno značiti da moraš odustati od osnovnih lijekova. "Farmaceutske tvrtke trebale bi napraviti opsežna istraživanja kako bi FDA odobrila lijekove koji su sigurni za dojilje, što je nevjerojatno skupo", kaže dr. Lawrence M. Gartner profesor emeritus pedijatrije i ginekologije sa Sveučilišta u Chicagu. Općenito se smatra da su lijekovi prihvatljivi za dojilje i njihove bebe ako se uobičajeno propisuju dojenčadi i ako se smatraju sigurnim tijekom trudnoće. Ipak, prije upotrebe bilo kojeg lijeka, posavjetuj se s liječnikom.

Podigni čašu, ali oprezno

Jedno pivo ili čaša vina vjerojatno neće naštetiti, ali dvaput razmisli prije nego što se odlučiš na još. Alkohol će se nakupiti u krvotoku tvoje bebe, uzrokujući pospanost i druge promjene - ili čak opijenost, upozorava dr. Gartner. Ako ideš na 'piće' unaprijed se izdoji i zamrzni mlijeko, a kad se vratiš opet se izdoji i to mlijeko baci. S dojenjem možeš nastaviti iduće jutro. 

Alkohol smanjuje tjelesnu razinu prolaktina, hormona koji potiče proizvodnju mlijeka. "Beba će sisati jače i bit će joj napornije, ali i dalje će dobivati manje mlijeka", kaže Carol Huotari, savjetnica za laktaciju i ravnateljica Centra za dojenje u La Leche League International u Illinoisu. Redovita konzumacija alkohola tijekom dojenja može uzrokovati manje dobivanje na težini. 

Alkohol i dojenje Dobra vijest za mame koje doje

Pušenje i dojenje

Nikotin se također prenosi bebama putem majčinog mlijeka i može izazvati proljev, povraćanje i nervozu. U jednom istraživanju, 40 posto beba mama - pušača imale su kolike, u odnosu na 26 posto novorođenčadi mama nepušača. 

Poput alkohola, i nikotin smanjuje razinu prolaktina i opskrbu mlijekom. "Većina bebe mama pušača ne dobiva dovoljno na težini", kaže Huotari. Ako već moraš pušiti, nemoj to nikako blizu bebe. Nikotin svoj vrhunac u mlijeku dostiže otprilike 30 minuta do sat vremena nakon što si zapalila. 

A što s kofeinom?

Šalica kave uz doručak, čak i druga uz ručak, vjerojatno neće utjecati na tvoje dojenče. Ali ako svako jutro popiješ nekoliko kava s mlijekom i cijelo popodne piješ gazirana pića na bazi kave, beba može postati nemirna i razdražljiva ili čak imati problema sa spavanjem, posebno ako je novorođenče. "Bebi je potrebno puno više vremena da očisti kofein iz svog sustava",  kaže dr. Sc. Ruth A. Lawrence, profesorica pedijatrije, ginekologije i opstetricije na Medicinskom centru Sveučilišta u Rochesteru. Ograniči se na dvije šalice kave u periodu od 24 sata i izbjegavaj druga pića koja sadrže kofein.

Koju hranu izbjegavati?

Trebali li pratiti druge aspekte prehrane? Neki stručnjaci preporučuju izbjegavanje prekomjernih količina umjetnih zaslađivača. Pića zaslađena aspartamom bolji su izbor od onih napravljenih sa saharinom, koji se izlučuje u majčino mlijeko u većim količinama.

Mnoge dojilje izbjegavaju namirnice poput češnjaka i brokule, ali svaka beba reagira drugačije, tako da nema univerzalne "loše hrane“. S druge strane, neka dojenačka djeca pokazuju osjetljivost i mogu razviti osip ako majka pojede određenu hranu. (Česti su krivci mliječni proizvodi, brokula, cvjetača i zobena kaša.) Ako ti se čini da tvoje dijete reagira na nešto iz tvoje prehrane, vođenje dnevnika o hrani može ti pomoći da pronađeš uzrok. Pokušaj ukloniti sumnjivu hranu na tjedan do deset dana i, uz malo sreće, vidjet ćeš da simptomi kod bebe počinju nestajati.

I na kraju, postojali su pokazatelji da konzumacija kikirikija, kasnije može izazvati alergiju. Dokazi su još uvijek neizravni, ali možda bi trebala izbjegavati kikiriki dok ne prestaneš dojiti.

PREHRANA MAJKE I GRČEVI KOD BEBE Namirnice u prehrani dojilja koje pogoršavaju grčeve

Koji su lijekovi sigurni?

Koji su lijekovi sigurni za dojilje i njihove bebe? Evo što Američka akademija za pedijatriju kaže o nekim uobičajenim lijekovima.

Sigurni

  • acetaminofen
  • Većina nesteroidnih protuupalnih lijekova, uključujući ibuprofen
  • tetraciklin
  • Amoksicilin
  • Lijekovi za štitnjaču
  • lidokain
  • prednizon
  • Većina antihistaminika

Koristiti s oprezom

  • Prozac
  • Lijekovi protiv tjeskobe (poput Xanax i Valium)

Izbjegavati

  • Rekreacijske droge (poput marihuane i kokaina)
  • Radioaktivni lijekovi (poput radioaktivnog joda koji se koriste u liječenju poremećaja štitnjače)
  • Lijekovi protiv raka
  • Ergotamin (za migrene)
  • Aspirin
  • litij

Bolesna trudnica Sigurni lijekovi za trudnice i dojilje

Posjeti missMAMA