Dobro, zašto uvijek moraju popiti vode prije spavanja!? Ne, ne žele te izludjeti...

Unsplash+
Gotovo da sa stopostotnom sigurnošću možemo reći da je svaki roditelj to doživio, i to definitivno više nego jednom. I svaki put kad se ta scena odigra, sigurno se pitaš - zašto to rade?! Možda možemo pojasniti mehanizam koji do tog dovodi…
Vidi originalni članak

Legnu u krevet, pokriješ ih, svakom daš poljubac, poželiš laku noć, i već kreneš prema vratima sobe, kad čuješ: „Mama, žedna sam“. I već ti se u pokretu „čuje“ kako okrećeš očima. Pa, dobro, zar opet? A onda čuješ i „I ja isto!“ Prva ti je pomisao nešto u stilu: „Ma, jel' vi to mene… Zezate?!“

Uvijek, ali uvijek… Zašto će te dijete uvijek, ali uvijek probuditi kad zadrijemaš? Postoji znanstveno objašnjenje

No, oni su stvarno žedni, kažu. A sad su prali zube i popili vode nakon tog. Prije tog bila je večera i popili su mlijeka. Nije sredina ljeta niti 30 stupnjeva. I kako onda ne izgubiti strpljenje?! Jednostavno se moraš zapitati zašto ti se to događa svake noći i zašto je tvoje dijete baš svake večeri žedno?

Ista scena svaki put

I svaki put kad se ova scena odigra i kad djeca zatraže vode neposredno prije odlaska na spavanje, te neposredno nakon što su pili vode, ipak na kraju pomisliš da su možda zaboravili piti dovoljno vode tijekom dana, pa su možda ipak sad žedni. Pa kreneš u kuhinju, natočiš dvije čaše vode i odneseš u sobu. No, tada shvatiš: oboje su otpili samo gutljaj.

Nakon brojnih ponavljanja ove scene gotovo svake večeri, jednostavno se moraš zapitati – zašto?! Poželiš jednostavno istražiti i pronaći moguća objašnjenja ovog neobičnog fenomena. Je li u pitanju obična dječja manipulacija? Žele li oni zapravo pokazati svoju moć nad vama? U svakom slučaju zazvoni ti neki alarm i potakne te da malo istražiš ovu temu.

istraživanje Zašto sva djeca trebaju ići rano na spavanje i koliko je to rano?

Najprije moraš znati da djeca nisu u stanju izvesti ovakvu prijevaru. Ovakvi su postupci previše namjerni i složeni. Oni ne žele testirati i iscrpiti tvoje strpljenje. Sve u svemu, vrijeme je da odbaciš ove pogrešne misli koje ti prolaze kroz glavu.

Mnogi će roditelji ovaj zahtjev povezati sa željom da još neko vrijeme uživaju u našem društvu. Ali, ako uzmemo u obzir koliko je vremena potrebno da se ispije ta mala količina vode, ta teorija gubi na težini. U tom kratkom razdoblju društvo nije ono što dijete želi.

Dakle, zašto djeca traže vodu u krevetu?

Djeca traže tu vodu baš onda kada su spremna za spavanje i kada se mi želimo opustiti nakon dugog i napornog dana. Nemoj se previše opterećivati time niti gubiti strpljenje. Pravi razlog za ovu tipičnu noćnu situaciju je složeniji nego što možeš zamisliti.

Zapravo, ovim jednostavnim, ali možda neumjesnim zahtjevom, tvoje dijete traži nešto drugo. Mogli bismo to dočarati ovako: oni moraju znati da mogu računati na roditelje bez obzira na sve, bezuvjetno. Oni te trebaju. Žele osjetiti da nisu sami ako vas zatrebaju noću. Tvoje dijete mora i želi znati da ćeš biti tu ako te pozove noću. Uvjeri ga i ulij mu povjerenje.

Kad zatraži vode, to je zapravo toliko dublje i kompliciranije. Dijete želi dokaz da će se njegovi voljeni roditelji brinuti o njemu, da im može slijepo vjerovati u svakoj situaciji. Ono što je ovdje na kocki, dakle, nije tvoje strpljenje, već tvoja sposobnost da odgovoriš na njegov poziv, da ga utješiš i uvjeriš da si tu.

Više od žeđi

Kako bismo se suočili s ovom situacijom, moramo ostati mirni, strpljivi i puni ljubavi. To je u konačnici ono što svako dijete zahtijeva. U tome leži naš uspjeh tebe kao roditelja i ključ sreće naše djece. Ne radi se, dakle, o žeđi, nelagodi, manipulaciji ili zlonamjernosti. Čaša vode nije ništa više od izgovora. Ponekad to čak može biti istinska potreba, ali veliku većinu vremena postoji druga potreba emocionalne prirode.

Posljednji zagrljaj ili slatki, dodatni poljubac učinit će čudo u tom trenutku. Oni nas zapravo žele još jednom pomaziti i osjetiti našu toplinu. Žele znati da smo im na raspolaganju. Žele pod svaku cijenu osjetiti da smo pouzdani i lojalni. Utješno i pozitivno u ovoj situaciji je da neće trajati cijeli život.

Zato umjesto da poludiš, umjesto da vičeš i izgubiš živce, zapravo bi u tom trebalo uživati.

Voćna večera Za lakšu laku noć: Ovih 6 voćki treba jesti prije spavanja za kvalitetniji san

Posjeti missMAMA