Zašto dijete ima naduti trbuh i kako možeš pomoći

Shutterstock
Napuhanost trbuha nije samo problem odraslih već i djece. Saznaj koji su najčešći krivci i kako možeš olakšati nelagodu
Vidi originalni članak

Većina roditelja barem se jedanput susrela s napuhanim odnosno nadutim trbuhom kod djece i sa svom nelagodom koja dolazi s time. Ali djeca jednostavno nemaju riječi da to kažu. "Djeca još uvijek nemaju dovoljno riječi kojima bi mogli opisati tu bol kao nadimanje", kaže Tamara Duker Freuman, stručnjakinja za probavno zdravlje i autorica nove knjige Šaptač trbuha te dodaje: "Reći će da ih boli trbuh ili da ih boli stomak."

7 znakova zbog kojih se trebaš zabrinuti ako dijete boli trbuh

Sljedeći put kad se dijete žali na bolove u trbuhu, a trbuh izgleda natečeno, razmisli o jednom od mogućih uzroka:

Dijete guta zrak

Gutanje dodatnog zraka, koje se naziva aerofagija, ne samo da može izazvati nadimanje, već i mučninu i gubitak apetita. Neka djeca imaju naviku gutanja viška zraka kada su tjeskobni ili zabrinuti, kaže Freuman. (Ili kada žvaču žvakaće gume).

Kako pomoći: Možeš pomoći svom djetetu da se nosi s brigama podučavajući ga tehnikama dubokog disanja (s mojim mlađim sinom, koji je zabrinuti, koristimo aplikaciju za meditaciju). 

Ima zatvor

To je ogroman problem među djecom, ali roditelji to ne opaze često, pogotovo ako su djeca dovoljno stara da mogu sama koristiti taolet. Jedan uobičajeni okidač: Djeca zadržavaju i odgađaju kakanje jer se ne osjećaju ugodno ako koriste tuđi ili javni toalet. To može dovesti do bolova, zatvora i tvrdog i natečenog trbuha.

Kako pomoći: Više vlakana, tekućine i tjelovježbe mogu pomoći kod zatvora. Na taj način se može izregulirati redovna probava. Djeca s kroničnom opstipacijom trebaju posjetiti pedijatra ili gastroenterologa. 

Dječja probava Što kad dijete ima zatvor?

Ima intoleranciju na laktozu

Pojava intolerancije na laktozu, nemogućnost pravilnog probavljanja prirodnog šećera u mlijeku, obično se javlja tijekom djetinjstva ili adolescencije. Ali može biti teško utvrditi jer se simptomi - uključujući napuhanost, plinove i proljev - mogu pojaviti tek 6-10 sati nakon konzumiranja laktoze. Prema tome, mlijeko koje je dijete popilo za doručak možda neće smetati do večere, kaže Freuman.

Kako pomoći: Ako sumnjaš na netoleranciju na laktozu, razgovaraj s pedijatrom.

Ima sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva, poput napuhanosti, često se smatra problemom odraslih. Ali mnogi ljudi sa sindromom iritabilnog crijeva imali su simptome još kao djeca, kaže Freuman. Mnogo hrane prilagođene djeci uobičajeni su pokretači za opstipaciju ili proljev koji je povezan sa sindromom, kao što su mlijeko, voće, prerađena hrana i čokolada.

Kako pomoći: Rad s dijetetičarom koji je specijaliziran za sindrom iritabilnog crijeva može pomoći oko novog režima prehrane koji može olakšati simptome. U nekim slučajevima to može biti jednostavno poput dodavanja više vlakana u prehranu djeteta.

tjeskoba kod djece 'Mama, boli me trbuh': Rečenica koju ne smiješ ignorirati

Posjeti missMAMA