Ukusna i zdrava jela s mesom
Meso je vrlo važan izvor bjelančevina u prehrani djeteta, a budući da je meso bogato željezom, njegovom konzumacijom može se spriječiti i anemija. U tablici dohrane meso se uvodi oko osmog mjeseca starosti, a na djetetovom meniju prvo bi se trebalo naći bijelo meso i meso mladih životinja. Klokanica vam donosi pet ukusnih recepata s mesom koje će vaši najmlađi obožavati!
Ražnjići od janjetine
Sastojci:
- 1/4 šalice maslinova ulja
- Kora i sok dva limuna
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 4 režnja češnjaka
- 500 g janjetine (odresci narezani na komade za ražnjiće)
- Deblje narezan luk
- 2 šalice kuhane riže
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 2 žličice limunove kore
- 2 žličice maslinova ulja
- Umak od jogurta i krastavaca
Priprema:
- U plitkoj posudi pomiješajte ulje, limunovu koricu i sok, peršin i češnjak. Dodajte janjetinu pa pokrijte i marinirajte u hladnjaku 20 minuta
- Zagrijte roštilj. Na štapiće nižite komadiće janjetine i luka naizmjence. Pecite ražnjiće na roštilju, oko četiri-pet minuta, povremeno ih okrećite
- U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu rižu, peršin, 2 žličice limunove korice i maslinovo ulje. Poslužite ražnjiće s rižom i svježim krastavcima pomiješanima s jogurtom
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Palačinke s puretinom
Sastojci:
Za palačinke:
- 1 jaje
- 2/3 šalice brašna (integralno)
- šalica mlijeka
- 6 žlica soka od rajčice
- maslinovo ulje
Nadjev:
- 1 luk
- 1 manja žuta paprika
- 100 g purećih prsa
- 50 g krem sira
- bosiljak
- mlijeko
- brašno
- maslinovo ulje
- 1 jaje
- 1 čvrsti jogurt,
- malo tvrdog sira
- 1 manja rajčica
Recept Andreje Križmanić preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Švedske mesne okruglice
Sastojci (za 30 okruglica)
- 400 g mljevenog mesa (pola junetine, pola svinjetine)
- 1 jaje
- 1 manja glavica luka
- 1 žličica nasjeckanog kopra
- 1 žličica nasjeckanog peršinovog lista
- 1 žličica sušenih mljevenih vrganja
- 100 g krušnih mrvica
- 100-120 ml mlijeka
- sol, papar
- ulje
- maslac
- 1 žlica oštrog brašna
- 500 ml mesnog temeljca
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte mljevenu junetinu i mljevenu svinjetinu, dodajte sitno narezani luk, jaje, peršin, kopar, krušne mrvice, mlijeko, sol i papar te sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine
- Od ove smjese vlažnim rukama formirajte okruglice veličine oraha
- U tavi zagrijte ulje i maslac pa pržite okruglice do zlatnosmeđe boje
- Izvadite okruglice na tanjur, a u tavu dodajte žlicu brašna, po potrebi još malo maslaca i vrlo kratko pržite, jer brašno treba ostati svijetlo
- Ulijte mesni temeljac, dodajte žličicu mljevenih sušenih vrganja i brzo promiješajte te uz stalno miješanje kuhajte na laganoj vatri dok umak ne postane gust
- U tavu s umakom dodajte mesne okruglice i kuhajte, uz povremeno miješanje, još oko 20 minuta
- Ovo jelo možete pripremiti s više ili manje umaka, kako vam najbolje odgovara. Poslužite s pireom od krumpira i svježom miješanom salatom
Recept Tatjane Pastuović Klaić preuzet je s portala Gastro.hr
Integralni kus kus s povrćem i piletinom
Sastojci:
- 1 veliki crveni luk
- 3 režnja češnjaka
- 1 crvena paprika
- 2 mrkve
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol i papar po želji
- 300 g filea pilećih prsa bez kože u sitnim komadićima
- 300 ml vode
- 125 g integralnog kuskusa
Priprema:
- Popržite luk, češnjak, papriku i mrkvu na ulju i kada omekšaju dodajte malo soli i papra
- Pustite da se kuha oko 5 minuta, a zatim stavite piletinu. Kad zakuha, dodajte vodu
- Kada voda zakipi, dodajte kus kus i kuhajte dok ne upije vodu, oko 3-4 minute, tako da je sve mekano (možda trebati dodati još malo vode da ne bude pregusto)
Recept Dawn Habijan preuzet je s portala Zdravakrava.hr