Trik jela s povrćem
Kad mu servirate varivo od poriluka ili porciju kuhane brokule i karfiola, vaš mališan samo okrene glavu i uporno odbija jesti? Imamo rješenje! Klokanica vam donosi trik recepte za ukusna i brza jela s povrćem koja će djeca obožavati! Mališanima servirajte gustu juhu od povrća, složenac od brokule, polpete s blitvom, muffine s tikvicama ili pak smoothie od cikle kako biste bili sigurni da su dobili dnevnu dozu vitamina
Gusta juha od povrća
Sastojci:
- 100 g cvjetova brokule
- 100 g cvjetova cvjetače
- 100 g mrkve rezane na kolutiće
- 100 g poriluka rezanog na kolutiće
- 100 g bundeve rezane na kockice
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- 3 žlice maslinova ulja
- sol
- papar (po želji)
Priprema:
- U lonac ulijte maslinovo ulje i potom dodajte poriluk rezan na kolutiće i kratko pirjajte. Potom dodajte mrkvu, dolijte malo vode i nastavite dalje pirjati
- Zatim dodajte ostalo povrće, podlijte vodom tako da prekrije povrće i kuhajte na umjerenoj vatri približno pola sata
- Pred kraj kuhanja posolite i popaprite po želji. Usitnite povrće štapnim mikserom do postizanja glatke smjese
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Polpete s blitvom
Sastojci:
- 1 kg blitve (može i 0,5 kg za manju količinu)
- 30 dag zobenih pahuljica
- 1 glavica luka
- malo nasjeckanog peršina
- 3 režnja češnjaka (ovisno o želji)
- 1 jaje
- sol i papar
- krušne mrvice
- ulje za prženje
Priprema:
- Zobene pahuljice namočite u vodi neko vrijeme da omekšaju,a blitvu operite i kratko blanširajte u prokuhanoj slanoj vodi. Potom blitvu dobro ocijedite i sitno narežite
- Na maslinovom ulju pirjajte luk dok ne postane staklenast, potom dodajte češnjak. Čim češnjak pusti miris, dodajte blitvu, a nakon nekog vremena i iscijeđene zobene pahuljice. Sve dobro izmiješajte, posoli, i pustite da se ohladi
- Prije pečenja stavite jaje u smjesu, dobro izmiješajte i napravite polpete koje prethodno uvaljajte u krušne mrvice
- Pecite na vrućem ulju s obje strane dok polpete ne poprime boju
- Kao prilog polpete možete poslužiti pire od krumpira i mrkve s češnjakom, rižu ili salatu
Recept je Adrijane Stojić preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Zimski složenac s brokulom
Sastojci:
- 2 mrkve
- 300 g kuhanog krumpira
- 200 g brokule
- 250 g rajčice
- 400 g mljevenog mesa
- 4 žlice krušnih mrvica
- 3 žlice svježeg sira
- 3 jaja
- sol, papar (po želji)
- 200 g vrhnja
- 150 g naribanog sira
- vlasac
Priprema:
- Krumpir ogulite i narežite na ploške i malo prokuhajte. Mrkvu narežite na ploške, brokulu nasjeckajte na cvjetiće i blanširajte s mrkvom u slanoj kipućoj vodi 1-2 minute, a potom ih ocijedite
- Rajčice operite i narežite na četvrtine
- Pećnicu zagrijte na 200°C
- Mljeveno meso pomiješajte s jednim jajem i krušnim mrvicama te začinite
- Oblikujte kuglice pa ih malo spljoštite
- Napravite nadjev tako da pomiješate svježi sir, sitno narezani vlasac i sol. Na sredinu odreska stavite po žlicu nadjeva pa lagano skupite i oblikujte kuglicu
- Kuglice zajedno s povrćem poslažite u namašćen pekač za složenac
- Potom izmiješajte dva jaja, naribani sir i vrhnje, malo posolite pa mješavinu prelijte preko povrća i pecite oko 25 minuta
Recept je Danijele Jozić je preuzet s portala Zdravakrava.hr
Bezglutenski muffini s tikvicama
Sastojci:
- 1 veća tikvica
- 1 jaje
- 1 šalica sojinog jogurta
- 2 šalice kukuruznog brašna
- pola šalice maslinovog ulja
- prašak za pecivo,
- malo soli
Priprema:
- Naribajte tikvicu te je posolite i pustite da stoji 15-ak minuta dok ne ispusti dio tekućine
- Odlijte tekućinu te umiješajte ostale sastojke
- Kalup za muffine namažite maslinovim uljem ili stavite papir za pečenje
- Punite kalupe do 4/5
- Pecite 20-ak min na 200 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici
- Mjera je za 12 komada
Recept Alise Bektaš je preuzet s portala Zdravakrava.hr
Povrtno-voćni smoothie od cikle, mrkve i jabuke
Recept za povrtno-voćni smoothie potražite među našim napicima za jači imunitet!