Tri japanska jela za male izbirljivce
Japanski restoran Akamaru, otvoren nedavno u centru Zagreba, u Bogovićevoj 3, mogao bi postati novo mjesto za obiteljske izlaske. U velikom prostoru, koji djeluje izvorno japanski, a uz to vrlo toplo i pristupačno, možete isprobati razna tradicionalna jela, gledati uživo spravljanje sushija i jela iz woka te za svoje mališane birati među čak četiri dječja menija. Glavni kuhar Robert Horvat za Klokanicu je otkrio recepte za neka od omiljenih dječjih japanska jela: juhu s povrćem, pohane pileće komadiće i sladoled! Isprobajte ih kod kuće, ili posjetite Akamaru!
Dobitnik japanskog obiteljskog ručka!
Jeste li ikad bili s djetetom u nekom restoranu i kako je bilo? Jedan odgovor na ovo pitanje koji ste ostavili u raspravi ispod članka do utorka 25. ožujka u 11 sati nagradili smo obiteljskim ručkom u restoranu Akamaru! Dobitnica je NADINA, a ona će biti obaviještena i putem e-maila.
U natječaju mogu sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se!
Sumashi juha
Sastojci
- 0.3 l voda
- 0.005 kg dashi koncentrata
- 0.020 kg povrća rezanog na tanke rezance (mrkva, daikon, tikvica)
- 0.03 l soja umaka
Priprema
Sve zajedno prokuhati, pazeći da povrće ostane krskavo (živo) i poslužiti.
Tori karaage
Sastojci
- 0,200 kg filea od pilećih prsa
- 0.300 kg japanskih panko mrvica
- 0.1 l vode
- 0.05 kg glatkog brašna
- 0.02 l sezamovog ulja
- 0.01 l soja umaka
Priprema
Pileći file izrezati na veće kocke, pomiješati sa sojom i sezamovim uljem, od brašna i vode napraviti tempuru (pomiješati sastojke da budu gusti kao smjesa za palačinke). Piletinu ubaciti u tempuru i uvaljati u panko mrvice. Pržiti u dubokom ulju do zlatno žute boje.
Matcha sladoled
Sastojci
- 0.20 kg sladoleda od vanilije
- 0.003 kg zelenog čaja u prahu
Priprema
Pomiješati sastojke i vratiti u zamrzivač. Poslužiti u čaši i posipati s ostatkom praha.
"Japanci uvijek gledaju što će dobiti od hrane i kako ona djeluje na zdravlje, a ne koliko će napuniti želudac. Tako primjerice jedu ribu zbog omega-3 masnih kiselina, povrće zbog vitamina, alge zbog minerala. Ne žele predugim kuhanjem uništiti hranu i važno im je da ona što prirodnije izgleda i ima prirodan okus", objašnjava chef Robert Horvat. Bilo bi zanimljivo kad bi i naša djeca usvojila japanske stavove o hrani, zar ne?
A sama japanska jela mogla bi biti privlačna čak i malim izbirljivcima, jer se aranžiranju tanjura pristupa kao izradi umjetničkog djela, pa je u pozadini uvijek nešto što simbolizira planinu, a ispred nje nešto što predstavlja selo ili rijeku. Uz to, gotovo sva japanska jela prilagođena su djeci jer se rade u zalogajima, tako da ih se može jesti štapićima, bez dodatnog rezanja.
U restoranu možete koristiti i klasični pribor za jelo, ali vaša će djeca sasvim sigurno rado probati jesti s drvenim štapićima. Zabava je pritom zajamčena!