Tužne priče hrvatskih odgojitelja: Djeca ponekad dođu s punim noćnim pelenama

Shutterstock Djeca u vrtiću nauče kako raditi s vršnjacima, kako stvarati prijateljstva, kako dijeliti i kako surađivati s drugima
'U vrtiću gdje radim 12 godina, redovito imamo upisan i prisutan veći broj djece od onog propisanog Državnim pedagoškim standardom. Sada u uvjetima epidemije, imamo veliki problem, kako uskladiti broj djece s onim što propisuju epidemiolozi. Tjeraju nas odgojitelje da šutimo na nezakonitosti, i prešutno ne poštujemo epidemiološke mjere'
Vidi originalni članak

Pod hashtagom #odgojiteljnijeteta, nekoliko tisuća odgajatelja na društvenim mrežama odlučilo je progovoriti o poteškoćama s kojima se nose, s kakvim su se sve situacijama suočili i pokušati potaknuti na promjene. Okupljeni su pod inicijativom SIDRO - odgojitelji u zaštiti prava djeteta. Na društvenim mrežama svakodnevno ostavljaju svoje kratke, gotovo horor priče u kojima ukazuju na izuzetno loše uvjete u predškolskim ustanovama, kako za djecu, tako i za same odgajatelje. 

sindikat odgojitelja Problemi odgojitelja: Gradovi se hvale da su 'prijatelji djece', a krše se prava djece i radnika

Donosimo ti samo dio svjedočanstva hrvatskih odgojitelja koji su se uključili u kapmanju #odgojiteljnijeteta.

"U vrtiću gdje radim 12 godina, redovito imamo upisan i prisutan veći broj djece od onog propisanog Državnim pedagoškim standardom. Sada u uvjetima epidemije, imamo veliki problem, kako uskladiti broj djece s onim što propisuju epidemiolozi. Tjeraju nas odgojitelje da šutimo na nezakonitosti, i prešutno ne poštujemo epidemiološke mjere".

"Pripravnica sam mjesec i deset dana te čim sam upoznala svu djecu u mlađoj jasličkoj skupini ostala sam sama raditi, nemam ni mentora. S djecom radim 6,5 ili 7 sati. Svaki dan mi je veliki stres, ne stignem s djecom napraviti planirane aktivnosti jer im sama jedva stignem pružiti adekvatnu njegu. Samo brinem o tome da svi živi i zdravi napuste vrtić."

"Drže me na ugovoru na određeno pet godina, s dva prekida od šest dana sve zajedno.  Nitko mi ne govori razlog, zašto ne mogu raditi na ugovor na neodređeno, i živjeti mirno znajući gdje ću sutra doći na posao. S ugovorom na određeno, nemam nikakvu mogućnost reći ako nešto ne valja, ako nešto nije po zakonu. Odmah me upozore, neće se produžiti moj ugovor". 

"Ponekad je svakom odgajatelju suza u oku kada vidi da dijete dođe s noćnom, toliko punom pelenom, da ispadaju mrvice iz nje. I, da, skoro svaka skupina ima dijete koje odgajatelj redovno kupa, pere kosicu..."

"Posao odgojitelja nije samo posao. MI to živimo svaki dan, cijeli dan. I vikendom i blagdanom, i na godišnjem odmoru. Naše obitelji sudjeluju u našem radu i promišljanju. Kada sa svojom djecom izađem prošetati našeg psa, skupljamo materijale u parku, koje ću sutra odnijeli mojoj vrtićkoj djeci i pripremiti prigodnu aktivnost. Kad sa suprugom odem u shopping, redovito završimo u kupovini boja, glitera, plastelina... jer znam da će mi sutra to nedostajati u skupini". 

"Od danas sam na bolovanju. Upala tetiva na ručnom zglobu. To je posljedica njege 20 djece u mlađoj jasličkoj skupini".

"Biti odgojitelj ponekad znači i odrediti sudbinu maloljetne majke i njenog djeteta. Kada, prema nalogu CZSS, skupa s pedagogom, treba pisati izvještaj o  djetetu, napredak jer se procjenjuje je li maloljetna majka dobra za isto, a milijun puta bolja od nekih "visokoškolovanih". 

"U jednom gradskom vrtiću tajnica ravnateljice ovako mi je rekla: "A Vi kolegice nemate nekog da nekome nešto da, ili da vi nešto date...znate, velika je konkurencija".

Konkretni ciljevi ove inicijative su: 

▪︎ bolji uvjeti boravka djece u predškolskim ustanovama
▪︎ jednaka kvaliteta i dostupnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za svako dijete, bez obzira u kojem dijelu Hrvatske bilo rođeno
▪︎ bolji uvjeti rada za odgojitelje kako bi mogli iskoristiti sve svoje znanje i kompetencije u poticanju razvoja i ostvarivanja maksimalnog potencijala svakog djeteta
▪︎ promjena percepcije javnosti o važnoj ulozi odgojitelja u sustavu ranog predškolskog odgoja i obrazovanja.

iz prve ruke Roditelji o vrtiću: 'Dvije tete na toliki broj djece, to nije humano'

 

Posjeti missMAMA