Ovog Uskrsa pripremi slatki kruh kod kuće, a najdraži par ruku će ti sigurno pomoći
Među uskrsnim delikatesama osobito se ističe tradicionalno slatko pecivo, poznato kao pinca u kontinentalnoj Hrvatskoj, Istri i Primorju ili kao sirnica u Dalmaciji
Riječ je o slatkom kruhu od brašna, mlijeka, jaja, šećera i masnoće aromatiziranom rumom, koricom limuna ili naranče. Uobičajeno je okruglog oblika s "križem" po sredini koji simbolizira razapinjanje Isusa Krista.
Sirnica, pinca, uskrsna pogača? Puno je naziva za ovaj slatki kruh koji je tradicionalni uskršnji kolač, ali recept je više-manje uvijek isti.
Sastojci:
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 125 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 250 ml mlijeka
- 125 g maslaca
- 700 g brašno za dizana tijesta
- 1 prstohvat sol
- 1 suhi kvasac
- 1 prašak za pecivo
- 1 limunova korica
- 100 ml soka od naranče
- 1 narančina kora
- rum
- aroma kruškovca
- po želji aroma sirnica
- šećer u kocki
Priprema:
- U posudi dobro izmiksati jaja, žutanjke, šećer, vanilin šećer, koricu limuna, sok i koricu naranče.
- U smjesu dodaj rum, aromu kruškovac i prema želji dodaj aromu sirnica.
- Maslac rastopi u mlijeku i pusti da se malo ohladi.
- Zajedno pomiješaj brašno, kvasac i prašak za pecivo.
- U brašno dodaj smjesu s jajima i otopljeni maslac, dobro umijesi i ostavi da se tijesto diže sve dok se ne udvostruči.
- Kada se prvi put digne, spusti ga sa žlicom i pusti da se još jednom digne.
- Prije stavljanja u peć pogače prerezati škarama u križ, premazati žumanjkom i posuti grubo zdrobljenim šećerom u kocki.
- Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC 35-40 min.
Još recepata potraži na missGASTRO.