Sedam slasnih sladoleda koje možete napraviti kod kuće
Zdravi sladoled od maline
Sastojci:
- 1 + 1/2 šalice soja vanilija pudinga (Soyade)
- 2 šalice malina
- 2 žlice rižinog slada
- 1 žlica kuzua
Priprema:
Kuzu razmutiti u malo hladne vode, dodati ostale sastojke te sve izmiksati, a potom uliti u aparat za pravljenje sladoleda (vrijeme pravljenja sladoleda ovisi o aparatu). Ukrasiti po želji.
Recept Tončike Cukrov preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Smrznuti desert od dinje
Sastojci:
- 2 šalice dinje, očišćene i izrezane na kockice
- ½ šalice soka od jabuke bez dodanog šećera
- sok jedne limete
- ½ šalice borovnica
- ½ šalice malina
- listići mente za ukrašavanje
Priprema:
U blenderu ili štapnim mikserom usitniti dinju sa sokom od jabuke i limete do pirea. Dobivenu smjesu uliti u staklenu ili metalnu posudu dimenzija 20 x 30 cm. Posudu smjestiti na ravnu podlogu u zamrzivaču, miješajući sadržaj otprilike svakih 30 min. vilicom. Pri tome je potrebno zamrznuti sadržaj s ruba posude pomiješati s onim u sredini posude. Postupak se ponavlja dok cjelokupan sadržaj postane jednako čvrst, ali ne zamrznut, oko 3-4 sata. Ukloniti posudu iz zamrzivača te metalnom špatulom ili velikom žlicom razbiti sadržaj na sitne komadiće, prebaciti u zračno nepropusnu plastičnu posudu i staviti u zamrzivač na minimalno još jedan sat. Izvaditi iz zamrzivača 20 min. prije serviranja da sadržaj omekša. Pomoću veće žlice ili žlice za sladoled servirati u zdjelice, posuti borovnicama i malinama te ukrasiti listićima mente.
Recept preuzet s portala Gastro.hr
Sladoled od meda i đumbira
Sastojci:
- 2 žutanjka
- 1 jaje
- 50 g kristal šećera
- 5 g burbon vanili šećera
- 400 ml mlijeka
- 80 g meda livada
- 4 žlice soka od đumbira
- 150 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Istucite jaje, žutanjke i šećer te dodajte mlijeko, vanili šećer i sve zagrijte na temperaturi do 80 Celzijevih stupnjeva. Dodajte med u toplu smjesu i ohladite na ledu. Dodajte sok od đumbira u ohlađenu smjesu. Ohladite i dobro izmiksajte s istučenim vrhnjem za šlag. Smjesu ulijte u mašinu za sladoled, a ako ga nemate, stavite je u zamrzivač na 1 sat, nakon čega je izvadite i smiksajte dok ne postane kremasta te ponovno vratite u zamrzivač dok ne očvrsne.
Recept chefa Mislava Božića preuzet je s portala Gastro.hr
Organski sladoled od čokolade
Sastojci:
- 1+1/2 šalice sojinog pudinga s vanilijom (Soyade)
- 2 žlice carobelle s lješnjakom
- 1 žlica kuzua
- 3 kocke čokolade (usitnjene, 72% kakao, Rapunzel)
Priprema:
Kuzu razmutiti u malo hladne vode, dodati sojin puding i carobellu te sve izmiksati. Na kraju umiješati čokoladu. Smjesu uliti u aparat za pravljenje sladoleda (vrijeme pravljenja sladoleda ovisi o aparatu).
Recept Tončike Cukrov preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Klasični sladoled od vanilije
Sastojci:
- 200 ml mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja
- 50 g šećera
- 3 žumanjka
- nekoliko prutića vanilije
Priprema:
Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom. Zagrijte mlijeko s vrhnjem i prutićima vanilije. Prije nego što prokuha izvadite vaniliju, prelijte u posudu s jajima, pritom miješajući. Stavite smjesu da se kuha na pari i miješajte dok se ne zgusne, pazeći da ne zavrije. Ostavite da se ohladi, potom stavite u ledenicu na jedan do dva sata. Kada se krema stvrdne izvadite je iz posude, izmiksajte na maloj brzini par minuta. Vratite u ledenicu i ponovite postupak dva-tri puta u razmacima od jednog sata. Poslužite ukrašeno čokoladom i šlagom.
Recept preuzet s portala Gastro.hr
Lagani sladoled od kokosa
Sastojci:
- 275 ml punomasnog mlijeka od kokosa
- 350 ml svježeg vrhnja
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 5 ml / 1 žličica vanilija ekstrakta
- 100 g šećera
- sol
- Za garniranje: 50 g kokosovog brašna, poprženo dok ne dobije zlatno smeđu boju
- grančica metvice
Priprema:
Na srednje jakoj vatri lagano kuhajte mlijeko od kokosa i vrhnje 5 minuta. Istucite zajedno jaja, žumanjke, vaniliju, šećer i sol. Duboku zdjelu stavite u veću s kipućim vodom. U duboku zdjelu ulijte smjesu s jajima i polako dodavajte toplu mješavinu mlijeka od kokosa i vrhnja. Miješajući kuhajte na pari dovoljno dugo da smjesa zgusne toliko da ne pada sa žlice. Maknite s vatre. Dok se smjesa hladi, povremeno promiješajte. Kada se dovoljno ohladi, stavite u zamrzivač na 1 sat. Izvadite iz zamrzivača, smiksajte dok ne postane kremasto i vratite u zamrzivač dok ne očvrsne. Poslužite u zdjelicama, posuto prženim kokosovim brašnom i grančicom metvice.
Recept preuzet s portala Gastro.hr
Sladoled od limuna s maslinovim uljem
Sastojci:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 300 ml slatkog vrhnja
- 1 dcl limunova soka
- naribana korica 1 limuna
- 1 velika žlica mascarpone sira
Priprema:
Jaja (birajte sasvim svježa jer se slastica termički ne obrađuje!) istucite i pjenasto izmiješajte sa šećerom u finu gustu smjesu. Naribajte koricu neprskanog i netretiranog limuna ili limete. Limun ili limetu iscijedite. Sok procijedite da u sladoled ne bi upale koštice. Vrhnje za šlag miksajte sve dok ne dobijete gustu i čvrstu smjesu. Tada pažljivo uz blago miješanje umiješajte u šlag tučena jaja sa šećerom. Nastavite miješati mikserom te umiješajte žlicu mascarpone sira, iscijeđeni i procijeđeni sok limuna. Nastavite miješati da se sve namirnice prožmu. Premjestite u posudu za hlađenje ili u manje silikonske kalupe. Kada se ohladi i stisne, poslužite s malo maslinova ulja.
Umjesto limuna možete koristiti naranču, limetu, a po ukusu i lavandino ulje ili listiće ružmarina.
Recept je preuzet iz kuharice Marine Gaši "Tako me mama učila", u izdanju Večernjeg lista.