Roditelji, nema razloga za paniku, pratite službene informacije HZJZ-a

Thinkstock
Pedijatrica Giovana Armano naglašava da je najvažnije pratiti vijesti samo iz provjerenih izvora te upute sa službenih stranica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ne 'guglati' i čitati neprovjerene vijesti na Internetu jer se tako širi nepotrebna panika
Vidi originalni članak

Da se pojavio prvi zaraženi pacijent potvrdio je premijer Andrej Plenković za 24sata. Pacijent je prethodno boravio u Italiji, kod Milana. 

"Dobili smo rezultate testiranja državljana koji je boravio u Milanu. On pokazuje znakove blaže bolesti, poduzimamo mjere opreza. Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je on ostvario. Riječ je o bolesti koja je sličnoj gripi i ne očekuju se veće komplikacije od onih u slučajevima gripe. Za one koji su bili u kontaktu s njim organizirat ćemo karantenu", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Kazao je i kako još nisu poznati nalazi devet radnika iz Italije koji su smješteni u Rijeci. "Ne pokazuju znakove zaraze, osim jednog muškarca koji kašlje već tri tjedna što ne dovodimo u vezu s koronavirusom", rekao je Beroš. 

Više informacija uskoro...

Što ako dijete ima simptome?

"Za sve liječnike vrijede ista pravila i upute koje izdaje Ministarstvo zdravstva. Sada je vrijeme kada je više djece sa simptomima povišene tjelesne temperature, curenja nosa, jer borave u zatvorenim prostorima, vrtićima, shopping centrima, nisu toliko na svježem zraku, pa su sklonija virozama", kaže pedijatrica mr. sc. Giovana Armano i objašnjava da su mjere opreza iste kao i kod gripe i viroze i tijekom zimskih mjeseci:

"Čuvati se infekcija, održavati higijenu, ne provoditi vrijeme u zatvorenim grijanim prostorima poput trgovačkih centara, a što se tiče korone, najvažnije je informirati se samo iz provjerenih izvora, službenih stranica Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ne 'guglati' i čitati neprovjerene vijesti na Internetu jer se tako širi nepotrebna panika".

Naravno liječnik će pomnije pregledati ljude koji su bili na putovanju u Italiji, ali obitelji i djeca koji nisu putovali ili bili u kontaktu s nekim tko je putovao izvan zemlje nemaju razloga za paniku.

"Nema potrebe za maskama, a nema potrebe ni za zatvaranjem vrtića. U 80 posto slučajeva simptomi su isti kao kod gripe i viroza, a ugroženiji su ljudi sa oslabljenim imunitetom, onkološki pacijenti... Budući da se radi o virusnom oboljenju, liječi se kao i sve respiratorne infekcije, a ako dođe do komplikacija, može se liječiti i antibioticima, ali ne možemo govoriti o liječenju prije nego se virus izolira", rekla je pedijatrica Armano.

rizik od smrti raste sa životnom dobi Koronavirus: Kod djece mlađe od 10 godina nema ni jednog smrtnog slučaja

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa

 

Posjeti missMAMA