Recepti s palentom za tople dane
Odličan izvor B kompleksa i vlakana
Palenta se u dohranu dojenčadi uvodi brzo, radi se od kukuruza koji ne sadrži gluten. ""Zbog toga nema bojazni za alergijskom reakcijom kod male djece kod koje se tek počinje sa dohranom", objašnjava nutricionistica Mirna Trumbetaš. Zbog strukture idealan je izbor i za djecu koja se tek počinju navikavati na tvrdu hranu.
"U kasnijoj dobi, može se nuditi s mlijekom, jogurtom ili svježim sirom kako svakako postaje određeni izvor kalcija koji je vrlo važan za djecu. Odlična je i kao prilog uz glavni obrok", preporučuje nutricionistica. Palenta ima dosta neutralan okus te uz nju možete djetetu ponuditi bilo što: od sirovog ili kuhanog povrća, mrkve, mesa, salate...
"Kukuruz je odličan izvor B kompleksa te vlakana i karotenoida koji pružaju antioksidativnu zaštitu. Vitamin B potaknuti će stvaranje energije, a vlakna su ta koja potiču probavu te redovno pražnjenje crijeva što je iznimno važno", završava nutricionistica.
Lagana zapečena palenta s povrćem
Sastojci za 2 porcije:
- pola šalice instant palente
- jedna i pol šalica vode
- sol
- 2 žlice parmezana
- maslinovo ulje za kalup
- 10-ak kriški tikvica i rajčice
- 5 maslina
- šaka bosiljka i vlasca
- 80 g mozzarelle
Priprema:
Palentu skuhajte tri minute u kipućoj slanoj vodi. Skinite s vatre te umiješajte dvije žlice parmezana. Zatim je preselite u kalup za pečenje premazan maslinovim uljem. Poravnajte površinu i ostavite da se stisne oko 20 min. Pećnicu zagrijte na 200°C. Tikvice narežite na tanke ploške, posolite i nakon 10-tak min iscijedite. Rajčicu i masline također narežite. Mozzarellu naribajte ili narežite na ploške. Po palenti posipajte nasjeckani bosiljak i vlasac (malo ostavite za poslije). Zatim poslažite tikvice, rajčicu i posipajte masline te posolite po želji. Pecite 7 minuta pa posipajte i mozzarellu te pecite još 5 minuta. Nakon pečenja neka jelo odstoji 10 min te ga poslužite posipano ostatkom svježeg bosiljka i vlasca.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr, Matejke Buče autorice bloga Life Tastes Like Chocolate.
Palenta u umaku od gljiva
Sastojci:
- 2 šalice vode
- 0.5 šalice kukuruznog brašna ili krupice
- sol
- svježe mljeveni papar
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 crveni luk
- 2 šalice miješanih gljiva
- 3 režnja češnjaka
- 200 g pelata
- 0.5 šalica kukuruza u slanoj vodi
- 0.5 šalice pilećeg temeljca
- 2 žlice vlasca (listovi)
Priprema:
Za pripremu palente zagrijati vodu do vrenja. Smanjiti jačinu vatre i postepeno dodavati palentu cijelo vrijeme miješajući. Posoliti i popapriti te kuhati nekoliko minuta dok palenta upije svu vodu i poprimi izgled pirea. U posebnoj tavi zagrijati maslac i ulje, dodati luk i pirjati oko pola minute. Dodati gljive pa pirjati na jačoj vatri oko 2 minute da ispari tekućina iz gljiva. Zatim umiješati češnjak, rajčice, kukuruz, pileći temeljac, posoliti i popapriti pa nastaviti zagrijavati do vrenja. Kada zakipi, smanjiti vatru i kuhati još 2 – 3 minute. Na centar tanjura servirati palentu te je preliti umakom i posipati vlascem.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr.
Palenta s blitvom i crnim maslinama
Sastojci:
- 375 g kukuruznog brašna ili krupice
- voda
- 1000 g blitve
- 1 kom brokule (vrhovi s cvijetom)
- 2 režnja češnjaka
- 1 mala žlica čili u prahu (po izboru)
- 2 mala žlice soli
- 0.5 šalice maslinovog ulja
- crne masline
Priprema:
U zakuhanu posoljenu vodu dodajte narezanu blitvu i brokulu pa kuhajte desetak minuta. Dodajte palentu uz stalno miješanje te kuhajte još pet minuta na laganoj vatri. U tavi na maslinovu ulju pirjajte nasjeckani luk dok ne omekša i porumeni te, ako želite, pred kraj dodajte čili papričice. Kad je palenta kuhana, dodajte luk i dobro promiješajte ulijevajući maslinovo ulje. Ulijte palentu u kalup i pustite da odstoji oko sat vremena prije posluživanja.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr.
Palenta burger s teletinom
Sastojci:
- 400 g kukuruznog brašna ili krupice
- 1 litra vode
- 2 komada zelene tikvice
- 8 kriški pancete
- 2 komada crvene rajčice
- 4 fileta teletine
- 50 ml maslinovog ulja
- sol
- papar
Priprema:
Teletinu marinirajte u maslinovom ulju s malo soli i papara. U vodu dodajte sol i malo maslinova ulja, pustite da proključa pa uz stalno miješanje postepeno dodajte palentu, smanjite vatru i kuhajte uz stalno miješanje još 10 minuta. Smjesu izlijte u plitku posudu, izravnajte i pustite da se ohladi. Pomoću kalupa izrežite krugove i ispecite ih na grill tavi na malo maslinova ulja. Tikvice narežite na deblje kolutove pa ih prepecite na suhoj grill tavi. Pancetu prepržite na tavi dok ne postane hrskava, izvadite i ostavite sa strane. Na istoj masnoći prepržite teletinu. Rajčice narežite na kolutove. Redoslijedom kao na slici složite sastojke.
Poslužite uz domaći umak od vrhnja (kiselo vrhnje, sitno nasjeckani svježi krastavac i paprika, sol, papar) ili domaći kečap.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr.
Palenta snack
Sastojci:
- 400 grama kukuruznog brašna ili krupice
- 1 litra vode
- 4 žlice maslinovog ulja
- 100 g mozzarelle
- vezica bosiljka
- sol
Priprema:
U vodu dodajte sol i malo maslinova ulja, pustite da proključa pa uz stalno miješanje postepeno dodajte palentu, smanjite vatru i kuhajte uz stalno mješanje još 10 minuta. Smjesu izlijte u plitku posudu, izravnajte i pustite da se ohladi. Palentu narežite na komade, premažite ih sa obje strane maslinovim uljem i kratko prepržite na grill tavi. Na komade palente posložite komadiće mozzarelle i zapecite 5 minuta na 200°C u pećnici. Ukrasite listovima svježeg bosiljka i poslužite toplo uz salatu od rajčice.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr.