Pustite blizance da sami odluče žele li nositi istu odjeću

Thinkstock
Kako odrastaju, bilo da se radi o jednojajčanim ili dvojajčanim blizancima, između njih se uočava sve više razlika. Te razlike je potrebno uvažavati i s obzirom na njih, prilagoditi pristup svakom djetetu
Vidi originalni članak

Kako pristupiti odgoju blizanaca i na što obratiti pažnju, objasnila je psihologinja Tea Knežević iz Centra Proventus.

"Što su djeca mlađa, to imaju sličnije potrebe, no kako odrastaju, bilo da se radi o jednojajčanim ili dvojajčanim blizancima, između njih se uočava sve više razlika. Te razlike je potrebno uvažavati i s obzirom na njih, prilagoditi pristup svakom djetetu. Ukoliko postoje razlike u temperamentu, već to stvara dodatan izazov za roditelje, jer nešto što je možda jako ugodno jednom djetetu, može biti odbojno drugom. Stoga je najvažnije ipak pratiti individualne reakcije, a ne generalizirati", objašnjava.

Specifičnost blizanaca je ta da su oni zajedno otkad su svjesni sebe, a i ranije od toga. Otkad su se pojavili na ovome svijetu, pojašnjava Knežević, oni dijele pažnju i ljubav roditelja. Vide kako se drugi ponašaju prema njima i najčešće uočavaju da se okolina slično ponaša prema njima i njihovom bratu ili sestri. To im predstavlja izazov da sebe počnu gledati kao individuu sa svojim vlastitim željama, potrebama, interesima, osjećajima… 

"Naime, uobičajeno je da kada se dijete prema razvojnoj dobi nađe u fazi da počinje shvaćati kako je ono odvojeno od majke, najčešće u tom razdoblju ima neki prijelazni objekt koji mu tada olakšava. Blizancima je to razdoblje izazovno jer kada oni shvate da su oni i mama odvojena bića, tada u ulogu prijelaznog objekta, odnosno nečega što pruža utjehu, može doći drugi blizanac. Tako se produljuje razdoblje do trenutka kada će dijete zaista sebe doživjeti kao individuu, što je ključan dio u izgradnji identiteta i svjesnosti o sebi", kaže Tea Knežević. 

Dvoje djece, a ne jedan par blizanaca

  • Dopustite im da proslave rođendan odvojeno ako žele. Iako je tako kompliciranije, sjetite se da ipak imate dvoje djece, a ne jedan par.
  • Ne trebate kupiti dvije iste igračke. Vjerojatno nemaju iste interese, ali dobro je naučiti dijeliti.
  • Kroz odjeću ljudi pokazuju kreativnost i identitet. Ne inzistirajte na tome da nose isto, dajte im priliku da sami izaberu.

Isti ili različiti razred?

Na pitanje da li ih pri polasku u školu razdvojiti u različite razrede, psihologinja odgovara kako su istraživanja pokazala kako nema dugoročnog utjecaja na razvoj blizanaca ovisno o tome jesu li upisani u isti ili različit razred: 

"U svakom slučaju nema univerzalnog odgovora što je bolje za sve blizance. Ako se radi o djeci urednog socio-emocionalnog razvoja nema razloga zašto ne bi bili u istom razredu. Ukoliko se pak uoči da prisustvo jednog blizanca u razredu loše djeluje na drugog, što zbog eventualne prevelike kompetitivnosti ili nekog drugog razloga stručni tim u suradnji s roditeljima bi trebao donijeti odluku o eventualnom razdvajanju." 

Također, na pitanja da li ih oblačiti u istu odjeću i kupovati im iste igračke, Tea Knežević kaže kako je važno osluškivati osobne potrebe i preferencije djece kako rastu.

"Važno je i da blizanci sami budu svjesni međusobnih razlika i da znaju da i roditelji uočavaju i uvažavaju te razlike. Važno je ne biti rigidan ni u kojem smjeru - niti u tome da se blizance tretira jednako, niti da se pretjerano naglašava njihova različitost. Djeca tek trebaju naučiti da kada je netko različit od nas, da nam i dalje može biti jako blizak i važan", zaključuje. 

Mama blizanki ušutkala znatiželjne prolaznike

Posjeti missMAMA