Pripremite svoje dijete za dolazak nove bebe

Thinkstock
Roditelji se nerijetko susreću s problemom koji se javlja kad odluče dobiti još jedno dijete. Prvo dijete se često može osjećati zanemarenim i ljutitim, ali to se može spriječiti
Vidi originalni članak

U slučaju da se roditelji odluče na novu trudnoću, starija djeca često ne mogu odmah prihvatiti svog novog brata ili sestru, jer imaju osjećaj da više nisu najvažnija osoba u životima svojih roditelja. Naravno, vaše dijete će nakon nekog vremena naučiti voljeti novu bebu, a vi možete učiniti nekoliko stvari kako bi se to dogodilo što ranije.

Tema s foruma Može li se izbjeći bratska ljubomora zbog rođenja bebe?

Primjerice, neka vaše dijete bude u toku s vašom trudnoćom. Objasnite mu da će vaša obitelj dobiti još jednog člana, ali prije svega da će to biti njegov brat ili sestra, s kojim će se moći igrati, učiti provoditi slobodno vrijeme.

Objasnite svoj djetetu kako vaš trbuh raste i kada će beba doći na svijet.

Dopustite mu da izabere kolica, prvu robicu ili krevetac za bebu, ili nađite neki drugi način na koji može sudjelovati u kupnji prvih stvari za svog budućeg brata ili sestru.

Novi član obitelji Ne kažnjavajte stariju djecu zbog ljubomore

Većina djece susreće se s osjećajem ljubomore kad rodbina i prijatelji dođu vidjeti bebu, a na njih onda ne obraćaju pozornost iako su do nedavno svima bili miljenici. Objasnite prijateljima i obitelji koji vam dolaze u posjet da ne ignoriraju starije dijete ili se vi potrudite posvetiti mu svoje vrijeme što češće možete. Primjerice, odvedite ga na sladoled ili u šetnju. Odvojite neko vrijeme samo za sebe i njega.

Posjeti missMAMA