Predah za roditelja i korisno za dijete: 7 načina kako potaknuti samostalnu igru

Guliver
Memorijske igre, glazba ili bojanje samo su neke od ideja. U nastavku teksta pročitaj na koje to sve načine možeš potaknuti dijete na samostalnu igru ako ti je potrebno malo vremena za tebe ili za rješavanje drugih obaveza.
Vidi originalni članak

Koliko god voljela svoje dijete i vrijeme koje provedeš s njim, ponekad, samo ponekad - potrebno ti je malo odmora. Možda nije u pitanju ni odmor, već druge obaveze koje su se zaredale i jednostavno nemaš vremena za igru, koliko god ti to željela.

Ako i tebi ponekad treba neka ideja kako zainteresirati dijete za samostalnu igru, mi ti donosimo njih čak sedam.

razvoj djeteta Kartonska kutija bolja je za razvoj djeteta nego bilo koja druga igračka

1. Odijevanje (Dress up)

Odijevanje nije samo dobro za zabavu, već i za razvoj djeteta. Oblačenje u razne šešire, majice ili obuvanje cipela neće ih samo zabaviti na neko vrijeme, već će ih naučiti i razumijevanju samoga sebe, ali i drugih. Izaberi odjeću koju više nećeš nositi, drži je u jednoj posebnoj kutiji i kada ti zatreba - izvadi ju. Reci svojem djetetu da pusti maštu i neka se obuče kako mu srce zaželi. Najmanje 20 minuta bit ćeš mirna, a možda i više!

Zašto je dobro naučiti dijete da se samostalno igra?

2. Glazba

Glazba je zabavna za slušanje i kretanje, a pomaže i u razvijanju memorije i jezika. Ona promiče kretanje i podučava djecu konceptima obrasca i ritma koji će ostati s njima tijekom cijelog života. Stoga, daj svom djetetu instrument, potakni ga na igru i na ples i predloži mu da pjevate zajedno dok ti obavljaš neke stvari, prenosi Babyology. 

3. Puzzle i memorijske igre

Ako želiš da tvoje dijete vježba na strpljeno, usredotočenosti i memoriji - ovo su igre za tebe. Ovisno o dobi tvojeg djeteta, možeš mu isprobati dati super jednostavnu zagonetku ili neke šarene kartice koje će spajati. Ako je malo stariji, onda su memorijske igre sjajan način da njegov mali mozak bude zauzet. Možeš mu čak dati i oprane šarene čarape i potaknuti ga da ih spari. 

Kolumna Kako se igrati s djetetom i kad ste umorni i nemate vremena

4. Crtanje i bojanje

Kreativne, praktične aktivnosti drže male umove zaokupljenima i potiču im maštu. Odredi jedan dio kuće ili stana u kojem ćeš uvijek imati olovke, bojice, flomastere i čiste papire ili bojanke i pisanke s kojima se tvoje dijete može igrati. Osim toga što će vrijeme tako brže proći, a tvoje će se dijete zabavljati, također će i učiti o bojama i oblicima i tako razvijati svoje sposobnosti.

5. Lego kocke

Dobre stare Lego kocke, drveni blokovi ili obične kockice pomažu djeci da usvoje prostornu svijest, koordinaciju ruku i očiju i razmišljanje o fizici. Ova vrsta igre ključna je za razvoj svakog malog djeteta, odlična za samostalno zabavljanje djeteta i davanje vremena i prostora za roditelje.

6. Kolekcije

Kolekcije su izvrsne upravo kada je roditeljima potrebno malo vremena. Pomogni svojem djetetu u sakupljanju salveta, šećera, autića raznim boja, cvjetova ili školjaka i neka ih drži u posebnoj kutiji. Kada dođe vrijeme, predloži mu da provjeri svoju kolekciju i poigra se malo s njom.

vrste igre Igračke koje vole djeca od dojenačke do školske dobi, a već ih imaš kod kuće

7. Vrijeme pred ekranom

Ponekad, samo ponekad, samo Peppa Pig ili neki drugi crtić mogu obaviti posao zaokupljanja djeteta. Ograničeno vrijeme ispred ekrana i gledanje kvalitetnog sadržaja nije toliko loše za djecu, no svakako treba biti oprezan s tim. Naravno, znanost smatra da je gledanje zanimljivog i poučnog sadržaja s djetetom puno bolje, no ponekad to jednostavno nije moguće!

Posjeti missMAMA