Ponos i sreća do neba: evo kako je jedan petogodišnjak s autizmom prvi put progovorio

tiktok
Svaki roditelj zna koliko je intenzivno iskustvo kad čuješ da dijete izgovori svoju prvu riječ. No, roditelji djece s autizmom nekad na tu riječ čekaju puno više nego uobičajenih godinu dana, pa je sreća time još i veća…
Vidi originalni članak

Kad dijete izgovori svoju prvu riječ, to je uistinu veliki trenutak! To je vijest koja se javlja drugima i ispuni roditelje i bližu okolinu silnim uzbuđenjem i ponosom. Taj se trenutak najčešće čeka nešto manje ili nekad više od godinu dana nakon što beba stigne. I kad beba, dijete vidi ponos i sreću u očima roditelja, tada i sama osjeti jednaku sreću – iako tu sreću osjeti i samo dijete zbog činjenice da je uspjelo napraviti nešto što vjerojatno već dugo pokušava, nešto što svi oko njega rade.

Umorna je… Mama: 'Moj sin ima autizam. Molim vas, prestanite mi postavljati jedno te isto pitanje'

A nekad roditelji na prvu riječ pričekaju puno, puno duže od tih godinu dana. Istina, neki pravu, suvislu riječ ne dočekaju nikad… No, roditelji djece s autizmom nekad čekaju puno duže od drugih. Zbog te činjenice je sreća koju tada osjete i roditelji, kao i dijete, dodatno veća, a ponos djeteta koje uspije izgovoriti tu riječ, dvije, tri, raste do neba!

Otprilike četvrtina osoba s poremećajem iz autističnog spektra je neverbalna. Upravo taj nedostatak komunikacije, odnosno nemogućnost komunikacije s djetetom je vrlo frustrirajući za dijete i roditelja. Naravno da svaki roditelj želi ostvariti komunikaciju sa svojim djetetom, te želi da dijete može komunicirati s drugom djecom.

@haley_mcguire We love you, Micah 💙 #autisim #autistiktok #fyp #learningtospeak ♬ Iris - Natalie Taylor

Potpuno je jasno da je prva riječ koju izgovori dijete s autizmom velika i važna stvar. Fotografkinja Haley McGuire podijelila je prije nekoliko godina na TikTok-u postignuće svog sina, petogodišnjaka s autizmom. Ono što se ne može ne vidjeti je koliko je i sam dječak, Micah, ponosan na sebe i sretan zbog postignuća, a u drugom videu zajedno s njima slavi cijela obitelj.

U prvom videu Micah ponavlja imena članova svoje obitelji dok drugi navijaju u pozadini. Svaki put kad Micah pravilno izgovori ime, poskoči od uzbuđenja i potpuno ga preuzme čisti osjećaj ponosa. I video koji je snimljen nekoliko dana kasnije, pokazivao je napredak koji je ostvari Micah.

@haley_mcguire Micah 💙 #autisim #speak #ohio #words #proudparents ♬ original sound - Haley McGuire

„On se ne trudi ništa reći sam, ali doslovno kopira sve što mi kažemo, što je ludo jer on uopće nije govorio“, rekla je McGuire za Newsweek. „Svako malo, izvalio bi koju riječ. Ali kad kažem 'nije govorio', prošli bi tjedni a on ništa ne bi rekao. Ovo je ludo. Išlo mu je odlično.“

Nakon videa na kojem Micah ponavlja imena članova svoje obitelji, mama je objavila novu snimku na kojoj prvi put izgovara svoje ime.

„Micah je oduvijek bio jako drago, nježno i tiho dijete", rekla je. „Očito je da ne priča, ali nekako se drži povučeno. Uvijek je bio pun ljubavi. Znam da to nije nužno normalno za djecu s autizmom. Vole da ih nitko ne dira i vole biti sami. Ali on je vrlo privržen i pun ljubavi, bilo nam je lako veseliti se s njim i ohrabrivati ga.“

Sigurni smo da će mnogima ovaj video pružiti inspiraciju i nadu u uspjeh! I sigurni smo da će mnogima staviti osmijeh na lice…

Nije lako, a moramo znati Ovaj kratki video pokazuje kako dijete s autizmom vidi svijet. Teško ga je čak i pogledati…

Posjeti missMAMA