Pet slatkih i slanih domaćih peciva
Jesu li i vaši mališani obožavatelji svježe pečenih mirisnih peciva? Umjesto da ih kupujete u pekranici, zašto im ne biste pripremili domaće slance ili pak domaće hambi pecivo! Donosimo vam pet recepata za slatka i slana peciva za cijelu obitelj!
Peciva s dodatkom prosa
Sastojci za 12 peciva:
- 90 g prosa
- 210 ml vode
- 300 g polubijelog brašna
- 250 g integralnog brašna (ili kombinacija po želji)
- žličica soli, žličica šećera
- 1 vrećica suhog kvasca
- 250-300 ml tople vode
- 1 jaje ili bjelanjak za premazivanje
Priprema:
- Proso prelijte vodom (210 ml) i kuhajte oko 10 min, dok ne omekša
- U zdjeli pomiješajte brašna, sol, šećer, kvasac te kuhano proso. Dodajte prvo 200 ml tople vode i mijesite tijesto, dodajući još vode po potrebi
- Prebacite tijesto na radnu plohu pa ga mijesite 5-10 minuta dok ne dobijete kompaktno, meko tijesto. Vratite ga u zdjelu, prekrijte krpom i pustite da se diže dok se ne udvostruči
- Kad se tijesto diglo, premijesite ga pa podijelite na 12 komada
- Svaki komadić oblikujte u kuglu koju onda malo spljoštite i na vrhu zarežete u križ
- Pećnicu zagrijte na 200°C, protvan obložite papirom za pečenje i u njega poslažite peciva. Premažite ih razmućenim jajetom ili bjelanjkom
- Pecite oko 20 min, vidjet ćete kad su gotova. Izvadite iz pećnice, zamotajte u krpu i poslužite topla ili hladna - uz bilo što, pašu uz sve!
Recept Matejke Paladin preuzet je s njezinog bloga Life Tastes Like Chocolate
Hambi peciva u kućnoj varijanti
Sastojci za 8 peciva:
- 1 šalica vode od 2,5 dl
- 3 žlice toplog mlijeka
- 2 žličice suhog ili 1 kocka svježeg kvasca
- 2 žlice šećera
- 2 velika jaja
- 3 šalice glatkog brašna
- 1,5 žličica soli
- 3 žlice maslaca
- Sjemenke sezama, za posipanje
Priprema:
- U lagano zagrijano mlijeko umiješati šećer pa natrgati svježi kvasac na komade, pokriti ga tanjurićem i pustiti da se diže oko 15 minuta
- U međuvremenu izmiješati brašno, sol i maslac ručno ili uz pomoć miksera dok se ne postigne mrvičasta struktura. Zatim umiješati kvasac i jedno ulupano jaje. Mijesiti dok se ne formira tijesto oko 10 minuta. Od tijesta oblikovati kuglu, vratiti u posudu, pokriti vlažnom krpom i pustiti da se diže oko 2 sata dok ne naraste dvostruko
- Kada se tijesto diglo, podijeliti ga na 8 jednakih komada na pobrašnjenoj radnoj plohi. Trik kako napraviti pravilna peciva je lagano spljoštiti svaki komad i zatim povlačiti nepravilne rubove i utisnuti ih u sredinu. Kada je okruglo pecivo formirano, okrenuti ga naopačke i odložiti na papir za pečenje na limu za pečenje i lagano valjati dlanom kako bi zagladili kuglu
- Oblikovana peciva pokriti krpom ili plastičnom folijom i pustiti dizati na toplom mjestu 1 do 2 sata
- Prije pečenja peciva premazati umućenim jajetom pomiješanim s malo mlijeka i posuti sjemenkama sezama
- Na dno pećnice postaviti posudu s vodom, zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i peći 15 do 20 minuta
Recept Mirje Jošić preuzet je s portala Gastro.hr
Kiflice od bundeve
Sastojci:
- 400 g pirea od bundeve
- oko 700 g brašna
- 1 kocka kvasca
- 1 jaje
- 200 ml mlijeka
- 1 žlica šećera
- 1 žlica soli
- 1 prašak za pecivo
- oko 70 g maslaca
- sjemenke bundeve
Priprema:
- Pečenu bundevu očistiti od crnog dijela i napravi pire sa štapnim mikserom
- Kvasac aktivirati u toplom mlijeku sa šećerom i žlicom brašna
- U pola količine brašna dodati sve ostale sastojke i mijesiti tijesto te postepeno dodati ostatak brašna dok se ne dobije fino mekano tijesto koje se ne lijepi
- Tijesto treba odstajati dok se njegova količina ne podupla, zatim ga je potrebno premijesiti i oblikovati kiflice i kruh
- Po želji: dio kiflica napuniti maslacom, dio pekmezom od dunja, a dio ostaviti za kruh
- Premazati sve jajem i posipaj bundevinim sjemenkama. Na svaku kiflicu staviti malu kockicu maslaca, a na kruh od 4 do 5 kockica maslaca
- Peći na 180 stupnjeva dok ne porumeni
Recept Mirjane Plećaš preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Domaći slanci
Sastojci za 16 slanaca:
Za tijesto:
- 7 g suhog kvasca
- 2 žličice šećera
- 50 ml toplog mlijeka
- 550 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 200 ml toplog mlijeka
- 200 ml jogurta
- 50 ml ulja
Za slani premaz:
- 3 žlice glatkog brašna
- 3-4 žličice soli
- malo vode (oko 70 ml)
- malo maslaca za premazivanje
Priprema:
- U manju posudicu staviti kvasac i šećer, dodati malo toplog mlijeka (oko 50 ml) i dobro promiješati. Ostaviti na toplom mjestu dok se ne napravi pjenica
- U veću posudu staviti prosijano brašno, dodati sol, promiješati, u sredini napraviti udubinu pa dodati pjenicu (kvasac), toplo mlijeko (200 ml), ulje i jogurt. Kuhačom miješati dok se sastojci ne sjedine a zatim mijesiti tijesto nekoliko minuta dok ne postane glatko (po potrebi dodati još malo brašna odnosno radnu površinu lagano posipati brašnom). Tijesto treba biti mekše, ali treba se moći formirati u kuglu
- U posudu staviti malo ulja, rukom ili četkicom razmazati ulje po dnu i stranicama posude pa staviti tijesto, lagano ga premijesiti da se i ono obloži uljem i ostaviti pokriveno 15 minuta na toplom mjestu. Premijesiti tijesto u posudi (ne treba ga vaditi na radnu površinu), pokriti i ostaviti da se diže 1 sat na toplom mjestu
- Pripremiti smjesu za preljev. Pomiješati brašno i sol pa postupno dodavati vodu i miješati. Trebamo dobiti gustu glatku smjesu, gušću od one za palačinke
- Dva lima za pečenje obložiti papirom
- Pećnicu zagrijati na 200°C
- Tijesto izvaditi na radnu površinu, formirati u valjak pa rezačem za tijesto ili nožem podijeliti na 16 podjednakih dijelova
- Svaki dio tanko razvaljati na štapiće/slance dužine 35-40 cm
- Slance složiti u limove, pokriti čistom krpom i ostaviti 15 minuta
- Peći u zagrijanoj pećnici 10ak minuta, odnosno dok ne porumene, izvaditi, slance "prošarati" slanim preljevom pa vratiti u pećnicu na još par minuta. Preljev možete nanositi žličicom ili ga staviti u vrećicu za zamrzavanje, odrezati jedan vrh i brzim potezima rasporediti premaz
- Pečene slance brzo premazati vrlo tankim slojem maslaca
Recept Tatjane Pastuović Klaić preuzet je s portala Gastro.hr
Pecivo s grožđicama
Sastojci:
- 1000 g pšeničnog brašna, bijelog
- 5 dl vode
- 10 g suhog kvasca
- 130 g grožđica
- 40 g maslac, slani
- 25 g soli
Priprema:
- Namačite grožđice u vodi otprilike 2 sata. Za to vrijeme, stavite brašno na čistu radnu površinu i napravite udubinu u sredini
- Rastopite kvasac u vodi i postupno ga dodajte u udubinu. Polako miješajte s brašnom dok se ne počne stvarati prhko tijesto, a zatim dodajte maslac
- Osušite grožđice i dodajte ih u tijesto. Na kraju dodajte sol i mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično. Zagrijte pećnicu na 175 °C
- Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite da stoji otprilike 10 minuta, a zatim ga podijelite na male kugle teške otprilike 40 g ili oblike prema svojoj želji. Posložite kugle, pobrašnjene i dovoljno razmaknute da se ne dodiruju, u lim za pečenje podstavljen papirom za pečenje
- Omotajte tijesto prozirnom folijom i stavite ga na toplo mjesto da se diže dok se ne udvostruči, otprilike 1 sat. Pecite otprilike 20 minuta, ili dok ne poprimi lijepu, zlatnožutu boju
Recept je preuzet s portala Gastro.hr