Pet laganih i hranjivih ljetnih salata
Salata s maslinama
Sastojci za preljev:
- 1 režanj češnjaka
- 2 žlice limunovog soka
- 1 žlica vinskog octa
- 0.25 žličice kima
- 0.5 žličice soli
- 0.5 žličice papra
- 0.5 šalice maslinovog ulja
Sastojci za salatu:
- 2 komada lepinje
- 2 šalice rukole
- 1 komad zelene salate
- 0.5 šalice lista peršina
- 0.5 šalice korijandera
- 0.5 šalice mente
- 500 g cherry rajčice
- 0.5 kom svježih krastavaca
- 1 komad crvenog luka
- 1 šalica crnih maslina
- 0.5 šalice feta sira
- 1.5 žlica maslinovog ulja
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za umak i istucite vilicom da se dobro prožmu. Možete jesti na lepinjama koje ćete premazati maslinovim uljem, posoliti, popapriti, narezati i zapeći u pećnici. Narežite povrće za salatu, dodajte preljev i na kraju stavite na lepinje.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Lagana salata od kvinoje
Sastojci:
- pola šalice kvinoje
- 1 manji krastavac
- 1 rajčica
- 1 manji crveni luk
- malo paprike po želji
- nekoliko paski (mladi izdanci češnjaka) ili nešto drugo zeleno (npr. vlasac, zeleni dio mladog luka, korijander...)
- maslinovo ulje
- sol
- sok pola limuna
Priprema:
Kvinoju skuhajte u dvostrukoj količini vode. Obavezno je dobro operite, stavite u kipuću vodu i posolite. Kada se ohladi pomiješajte s narezanim povrćem i začinima. Ostaviti barem pola sata u frižideru prije serviranja. Možete ju posipati prženim sezamom. Po želji možeš dodati i kockice dimljenog ili pečenog tofua, nekog sira, slanutaka.
Recept je preuzet s portala Zdrava krava, autorice Maje Kefeček
Neobična ljetna salata
Sastojci:
- 1 dinja srednje veličine (oko 1,5 kg)
- 100 g mini-rajčica
- 5-6 listova iceberg salate (ili neke druge koja je hrskava)
- 2 x 80 g tunjevine u salamuri (al naturale)
- krema od aceta balsamica s voćnom notom ili sok od jedne limete (ili pola limuna)
- 6-8 listića svježeg bosiljka
- maslinovo ulje
- prstohvat soli
- po želji još dodajte par crnih maslina te žlicu-dvije prženih pinjola
Priprema:
Dinju prepolovite, očistite je od koštica te spravicom za vađenje dinje u obliku kuglica izdubite dinju. Ako nemate takvu spravicu, dinju narežite na kockice, ali sačuvajte koru za posluživanje, a ako ste skloniji zdjelicama, slobodno složite salatu u zdjelicu. Salatu radite ovim redom: izdubite dinju, na trakice narežite iceberg salatu (tzv. šifonada), mini rajčice narežite na polovice (ili čak na četvrtine ako su veće), listiće bosiljka lagano natrgajte, ocijedite tunjevinu od salamure. Ako nemate kremu od aceta balsamica, iscijedite jednu limetu ili sok od polovice limuna, dodajte prstohvat soli i dobro izmiješajte s maslinovim uljem (dvije velike žlice). Slažite ovim redom: trakice salate na dno, dodajte rajčice i par kuglica dinje, malo tunjevine pa malo zalijte pripremljenim dressingom (ja sam koristila kremu s aromom naranče). Dodajte opet malo rajčica i dinje i na vrh stavite ostatak tunjevine. Sve zalijte dressingom, završite s natrganim bosiljkom te po želji stavite još par crnih maslina i/ili žlicu prženih pinjola. Tako napraviti i s drugom polovicom dinje. Ostavite u hladnjaku 15 min da se ohladi.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr, autorice bloga O slanom i slatkom & slatkom: o svemu, Sandre Rončević
Salata od mahuna i krumpira
Sastojci:
- 500 g krumpira
- 500 g zelenih mladih mahuna
- 1 komad paprike
- ružmarin
- 1 žlica limunovog soka
- sol
- 1 kuhano jaje
- 1 mala žlica gorušica (sjemenke)
Priprema:
Očistite mahune, skuhajte ih u posoljenoj vodi, ocijedite i prepolovite. Posebno skuhajte krumpir u kori, ogulite ga i narežite na ploške. Stavite u zdjelu mahune i krumpir. kratko popržite u tavi. Pomiješajte maslinovo ulje, sol i limunov sok. Kad se sol otopi, po želji dodajte sjemenke gorušice. Prelijte time salatu i dobro promiješajte. Nasjeckajte papriku i pospite po salati. Prije posluživanja ukrasite je ružmarinom.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Zelena salata s grillanim voćem
Sastojci:
- 1 glavica salate
- 4 lista cikle
- 3 marelice
- 3 šljive
- 1 jabuka
- 1 kruška
- 3 žlice meda
- 3 žlice maslinova ulja
- 1/2 paketića tofua (običnog)
- 1 žlica aceta balsamica
- 1 žlica svježeg timijana
Priprema:
Očistite salatu i potopite je u zdjeli vode. Narežite voće na polovice i četvrtine te pomiješajte s medom i 2 žlice maslinova ulja. Tofu narežite na kockice i stavite marinirati u mješavinu aceta balsamica, 1 žlice maslinova ulja i timijana. Ostaviti pola sata da se sastojci mariniraju. Na grill-tavi ili na roštilju popecite voće s prerezane strane, ali pazite da ne zagori jer onda umjesto osvježavajućeg ljetnog okusa, dobijete gorak okus. Ostavite voće da se ohladi, umak ohladite za preljev. Tofu pecite na tavici 5 minuta te ostavite sa strane. Salatu ocijedite te na njoj poslužite grillano voće i tofu. Pospite s malo svježeg timijana, ako ga imate.
Recept je preuzet s portala Zdrava krava, autorice Kristine Grofelnik