Ove dvije dječje navike svi kritiziraju, a zapravo mogu smanjiti rizik od alergija

Shutterstock
Istraživanje provedeno na uzorku od tisuću djece dovelo je do iznenađujućih zaključaka!
Vidi originalni članak

Pedijatri stalno upozoravaju roditelje koliko je štetno sisanje palca te da što prije trebaju dijete odviknuti od te loše navike.  Međutim, novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Otago na Novom Zelandu pokazalo je da su djeca koja sišu palac ili grizu nokte otpornija na alergije u odrasloj dobi.

Znanstvenici su proučavali više od tisuću djece u dobi od pet, sedam, devet i 11 godina, a potom su testirani na različite vrste alergija kada su bili malo stariji. Rezultat istraživanja je pokazao da je 49 posto 13-godišnjaka koji su sisali palac ili grizli nokte bilo pozitivno na barem jednu alergiju.

Kod onih koji su u ranom djetinjstvu imali barem jednu od ove dvije navike samo je 30 posto testirane djece bilo pozitivno na alergije, prenosi Washington Post. Jednake rezultate dalo je i kasnije ispitivanje otpornosti na alergije, provedeno na ispitanicima u dobi od 32 godine.

Iako se do sada isticalo da sisanje palca uzrokuje neke negativne pojave poput iskrivljenih zuba i mogućih problema s govorom, znanstvenici objašnjavaju da ta loša navika itekako ima svoje prednosti.

Naime, djeca koja sisaju palac ili grizu nokte izloženi su određenim mikrobima što pozitivno utiče na razvoj imuniteta u najranijem djetinjstvu i samim time djeca nisu toliko osjetljiva, odnosno otpornija su na alergije, viruse i bakterije. Dakle, nova studija pokazuje da do određene dobi sisanje palca i nije toliko loše!

istraživanje Utječu li duda i sisanje palca na govorne mane djeteta?

Prethodna istraživanja već su pokazala da pretjerano čisto i sterilno okruženje može negativno utjecati na imunitet. Studija iz 2014. godine iz Dječjeg centra Johns Hopkins pokazala je da što su male bebe izloženije određenim alergenima, to je vjerojatnije da će izgraditi imunitet na njih.

Također, mnoga su istraživanja pokazala da izloženost inhalacijskim mikroorganizmima u ranom djetinjstvu, kao što su bakterije i gljivice, i alergenima, kao što su pelud, grinje i životinjski alergeni, može igrati značajnu ulogu u razvoju - i zaštiti od - astme, peludne groznice i alergije. Bebe koje su izložene većoj količini prljavštine s većom raznolikošću mikroba kasnije imaju nižu stopu astme, kaže on. Ovo podržava "hipotezu o higijeni", koja sugerira da stvari ne biste trebali držati previše čistima, jer sterilno okruženje ne dopušta razvoj i jačanje imunološkog sustava.

savjeti Vodič kroz alergije za bebe i malu djecu

 

Posjeti missMAMA