Ove 3 stvari svako dijete treba od roditelja kako bi se osjećalo voljeno i prihvaćeno

Freepik
Terapeutkinja Eli Harwood otkrila je tri važna načina kako pomoći djetetu da se osjeća prihvaćeno u svom okruženju.
Vidi originalni članak

Kao roditelji, svi želimo najbolje za svoju djecu i često smo spremni učiniti sve da bismo im to omogućili. No, nije uvijek lako znati kako pomoći djeci da se osjećaju voljeno i da razviju dugotrajno samopouzdanje koje im je potrebno za život. Većina nas ili pretjeruje ili ne daje dovoljno.

Pa kako im pomoći da se osjećaju prihvaćeno i da pripadaju ovom svijetu? Terapeutkinja Eli Harwood otkrila je tri važna načina kako pomoći djetetu da se osjeća prihvaćeno u svom okruženju.

osam navika Ovo su navike koje pomažu u odgoju pozitivne djece, a na koje odrasli često ne obraćaju pažnju

Tri stvari koje svako dijete treba kako bi se osjećalo voljeno i prihvaćeno:

Emocije su u redu

Prvi korak je osigurati da se djeca osjećaju voljeno i prihvaćeno bez obzira na svoje emocionalno stanje. Ali što to zapravo znači? Dijete će imati loše dane – kada se osjeća tužno, ljutito, razdražljivo ili beznadno. Ali način na koji ćemo reagirati je ključan. Često reagiramo negativno kad su djeca loše volje – vičemo, uzdišemo, kolutamo očima ili ih ignoriramo tijekom tih emocionalnih epizoda.

Nitko ne voli suočavati se s dječjim ispadima bijesa. Međutim, kakvu poruku šaljemo kada ih ignoriramo u trenucima kada nas najviše trebaju? Poručujemo da su njihove emocije previše za nas. Umjesto toga, prema Harwood, trebamo poslati poruku da „ne moraju se ponašati savršeno kako bi bili povezani s nama“.

odgoj djece 4 načina kako roditelji mogu uništiti samopouzdanje kod djeteta

Treba im dati do znanja da volimo biti s njima

"Srž osjećaja pripadnosti je osjećaj da te netko želi u sobi," kaže Harwood. Nažalost, mnogi roditelji propuštaju ovo prepoznati.

Roditelji danas imaju puno obaveza. Kad oba roditelja rade, čini se gotovo nemogućim pronaći vrijeme za djecu, posebno ako teško nalazite vrijeme i za sebe.

Kao roditelji trebamo odvojiti vrijeme za svoju djecu. Dovoljno je samo dvadesetak minuta u danu kako bi se povezali s djetetom. To im pokazuje im da uživate u njihovoj prisutnosti, jer djeca su toga vrijedna.

@attachmentnerd True beloning in childhood is so much more than sharing a last name or having a room in a home or a place at a table, its an emotional experience that has to be cultivated by caregivers. True belonging happens when we feel wanted at the table, accepted and valued for our whole messy authentic self, and the joy that comes from knowing that our people are proud of us for who we are. Belonging gives us confidence to try new things because we know that we have a safe haven to turn to if things go wrong. Belonging helps protect us from staying in toxic relationships becauase we know what it feels like to be known and accepted and treated well. Belonging teaches us to love and care for ourselves. 💛For more help in cultivating a secure relationship with your child at any age, preorder my book “Raising Securely Attached Kids” from the link in my bio!💛 ##parenting##raisingsecurelyattachedkids##secureparenting##attachment##securelyattached ♬ original sound - Eli Harwood

Trebaju osjećati da smo ponosni na njih

Bez obzira na sve, dijete uvijek traži tvoju potvrdu i priznanje. Djeca žele znati da ste ponosni na njih i da ih cijenite.

Terapeutkinja Harwood naglašava da bismo trebali biti ponosni na njih ne zbog onoga što rade, već zbog toga tko su. Možemo cijeniti njihov smisao za humor, njihovu kreativnost ili njihove „nedostatke“. Važno je da djeca znaju da ste ponosni na njih, bez obzira na njihove uspjehe ili neuspjehe.

Na taj način, djeca osjećaju da su željena, prihvaćena i voljena zbog onoga što jesu. Ista stvar vrijedi i u obrnutom slučaju – djeca mogu osjetiti kada nisu prihvaćena.

Želiš li ih zaštititi od osjećaja odbacivanja? Želiš li im pomoći da se okruže ljudima koji ih vole i cijene? Započni s malim stvarima – pokaži im koliko su voljena i cijenjena. Neka znaju da je njihova prisutnost uvijek dobrodošla i da ste ponosni na njih, bez obzira na sve, prenosi Yourtango.

savjeti psihologinje Što sve djeca trebaju vidjeti da bi se osjećala voljena?

Posjeti missMAMA