Ova uobičajena pravila o prehrani djece možeš zaboraviti, prema nutricionistici

Freepik
Nutricionistica i majka dvoje djece, Charlotte Stirling-Reed, podijelila je nekoliko pravila o obrocima koja slobodno možemo ignorirati kada govorimo o prehrani djece.
Vidi originalni članak

Kao roditelji, želimo najbolje za svoju djecu – da su zdrava i fizički i mentalno. ali sa svih strana smo bombardirani različitim savjetima i pravilma o prehrani, što nas često i zbunjuje.  Jedan stručnjak će reći jedno, a drugi nešto sasvim drugo – pa kako onda znati što je stvarno ispravno?

Nutricionistica i majka dvoje djece, Charlotte Stirling-Reed, podijelila je nekoliko pravila o obrocima koja slobodno možemo ignorirati kada govorimo o prehrani djece. Kao majka četverogodišnjaka i šestogodišnjaka, Charlotte na društvenim mrežama daje savjete kako bi roditeljima olakšala svakodnevne odluke vezane uz prehranu djece, prenosi Everymum.

savjeti stručnjaka Kad su bolesna, djeca bi trebala jesti najviše ove 4 namirnice - preporučila nutricionistica

U nedavnoj objavi na Instagramu, podijelila je pravila "koja ne moramo slijediti", a koja će, prema njezinim riječima, učiniti život roditelja puno jednostavnijim:

  • Djeca se ne smiju igrati s hranom.
  • Ne smiju dobiti desert ako nisu pojeli glavno jelo.
  • Ne smiju ustati sa stola dok svi ne završe.
  • Moraju pojesti sve s tanjura.
  • Moraju uzeti barem jedan zalogaj.
  • Vođeno hranjenje bebom znači da ne smijemo koristiti žlicu.

Ova pravila često su nametnuta kao neizostavna, no nutricionistica nas podsjeća da ih ne moramo slijepo slijediti. Ponekad je djeci potrebno da se malo poigraju hranom kako bi istražila različite teksture i okuse, čime stvaraju pozitivan i opušten odnos prema hrani. Na taj način obroci postaju prilika za učenje, a ne samo stroga rutina. Isto tako, omogućavanje djeci da sama odluče koliko će pojesti ili kada će se dignuti sa stola potiče njihovu samostalnost i pomaže im da bolje prepoznaju vlastite potrebe, što dugoročno doprinosi razvoju zdravih prehrambenih navika.

Roditelji su uglavnom s oduševljenjem prihvatili ove savjete, zahvaljujući Charlotte na oslobađanju od pritiska strogih pravila. Ipak, neki se nisu složili s idejom dopuštanja ustajanja sa stola prije nego što svi završe s jelom. Jedan roditelj je komentirao: "To je stvar osnovnih manira", dok je drugi dodao: "Mislim da djecu treba učiti poštovanju prema drugima za stolom, čak i ako se igraju dok čekaju."

Ovaj balans između fleksibilnosti i postavljanja zdravih granica može olakšati roditeljima uživanje u zajedničkim obrocima, smanjujući stres i stvarajući ugodnu atmosferu za stolom – što je ključno za dugoročno usvajanje zdravih navika kod djece.

Savjeti stručnjaka Evo zašto svojoj djeci uz glavni obrok obavezno trebaš poslužiti desert
 

Posjeti missMAMA