Ostanite zdravi uz fina jela s citrusima!

Thinkstock
Dobar imunitet iznimno je važan osobito u zimskim mjesecima kada se organizam bori protiv čestih prehlada i viroza. Jedan od najvažnijih vitamina, koji jača imunitet, svakako je vitamin C, a najviše ga ima u citrusima. Kako biste zimu dočekali spremni i zdravi, donosimo vam pet ukusnih i zdravih recepata s citrusima!
Vidi originalni članak

Citrusi - riznice vitamina C

U zimskim mjesecima najčešće se susrećemo s prehladama i virozama koje možda ne možemo potpuno izbjeći, no svakako ih možemo prorijediti uz dobru i kvalitetnu prehranu. "Zimske namirnice" bogate C vitaminom i antioksidansima, koji mogu pomoći organizmu u borbi protiv virusa i bakterija, svakako su citrusi - mandarine, naranče, grejp, limun i limeta i preporučljivo ih je uzimati ih u većim količinama tijekom zime. 

Sok jednog limuna zadovoljava pola dnevne potrebe za vitaminom C, a preporučuje se uzimati ga svježe iscijeđenog jer brzo oksidira. Kao i limun, i mandarina je bogata vitaminom C, a sadrži još i vitamin A koji čuva sluznicu i kožu. 

Naranča je važna jer, uz C vitamin, sadrži i folnu kiselinu, kalij, likopen te beta-karoten. Kao i naranča, i grejp je bogat vitaminima C i A, a bogat je i  fitokemikalijama likopena, limonoida i naringina i neprobavljivog vlakna pektina. 

Juha od mrkve i naranče

Sastojci:

  • 1/2 kg svježe mrkve
  • četvrt glavice celera
  • korijen peršina
  • dvije žličica korijandra
  • 1/2 žličice kurkume
  • žličica curry praha
  • ulje
  • sol
  • svježi peršin
  • cijeđeni sok od naranče

Priprema:

  • Povrće oprati i narezati na sitnije dijelove
  • Zagrijati ulje te mu dodati lagano poprženo povrće, a zatim doliti vodu i kuhati poklopljeno na laganoj vatri sve dok povrće ne omekša
  • Kuhano povrće ukloniti s vatre, usitniti štapnim mikserom te mu dodati preostale začine
  • Ako je juha pregusta, doliti vode do željene gustoće
  • Posoliti, a zatim sadržaju dodati narančin sok
  • Promiješati, ukrasiti listovima peršina i posluži toplo

Recept Senke Kušer Mijić preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Marmelada od mandarina

Sastojci:

  • 1 kg mandarina
  • Limun
  • 400 g šećera
  • 3 kore od mandarine
  • Voda

Priprema:

  • Mandarine i limun oguliti te sačuvati koru limuna i tri mandarine
  • Staviti koru u posudu s vodom te prokuhati tri puta (svaki put promijeniti vodu)
  • Izrezati koru na rezance pa pomiješati s očišćenim i narezanim mandarinama i limunom, dodati šećer te ostaviti da prokuha
  • Kuhati na laganoj vatri 45 minuta uz povremeno miješanje
  • Uliti toplu marmeladu u vrele staklenke koje ste sterilizirali

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Kuglof s limunom

Sastojci:

  • 225 g maslaca
  • 3 šalica pšeničnog bijelog brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 2 male žlice sol
  • 2.5 šalice šećera
  • 8 limuna
  • 4 jaja
  • 1 šalica mlaćenice
  • 0.75 šalice kompota od marelica
  • 0.25 šalice limunovog soka

Priprema:

  • Pećnicu zagrijati na temperaturu 180˚C. Kalup za kuglof namastiti maslacem i posipati brašnom
  • U srednjoj zdjeli pomiješati prašak za pecivo, sol i brašno
  • U većoj zdjeli vršcima prstiju pomiješati šećer i koricu limuna da se sjedine. Zatim smjesi dodati maslac i pomoću miksera miješati na velikoj brzini do lagane i pjenaste smjese, oko 4 minute. Postepeno dodavati jedno po jedno jaje uz miksanje do lagane i pjenaste smjese
  • Smanjiti brzinu miksera pa dodati mješavinu suhih sastojaka u tri navrata, a između njih dodati mlaćenicu u dva navrata
  • Dobiveno tijesto uliti u pripremljeni kalup i zagladiti površinu. Peći do zlatne smeđe boje u zagrijanoj pećnici, 60-70 minuta. Izvaditi na žičani stalak da se ohladi 10-ak minuta pa izvrnuti i ohladiti do kraja
  • Kompot (od marelice ili breskve) i limunov sok uliti u manju posudu, zagrijati do vrenja pa smanjiti jačinu vatre i kuhati uz povremeno miješanje da se zgusne, 6-8 minuta. Procijediti u mali vrč ili zdjelicu, a krupne dijelove odbaciti, preliti preko ohlađenog kuglofa te ostaviti bar 10 minuta da se hladi

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Kolač od jogurta i mandarine

Sastojci:

  •  jaja
  • 1 jogurt
  • 1 šalica šećera
  • 1/2 šalice ulja
  • 1 šalica pirovog brašna
  • 1/2 šalice integralnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • sol, vanilija, cimet
  • 3 mandarine

Drobljenac:

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 1/2 šalice lanenih sjemenki
  • 3/4 šalice maslaca
  • cimet

Priprema:

  • Mikserom dobro izraditi jaja sa šećerom
  • U posebnoj posudi pomiješati obje vrste brašna, začine i prašak za pecivo. U jaja dodati jogurt i ulje te zatim polako dodati suhe sastojke konstantno miješajući
  • U nauljeni kalup uliti 3/4 smjese te je peći od 7 do 10 minuta na 180 stupnjeva (dok se ne stvori lagana korica na površini)
  • Dok se dio biskvita peče, oguliti mandarine i očistiti ih od bijelih niti (koje daju gorčinu). Kalup izvaditi te po površini biskvita kružno rasporediti komadiće mandarina. Mandarine preliti ostatkom biskvita i zapeći još desetak minuta na 180 stupnjeva
  • Dok se kolač peče, pomiješati zajedno sastojke za drobljenac te ga rasporediti po kolaču i zapeći još 5 minuta

Recept Kristine Grofelnik preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Piletina s narančom

Recept za piletinu s narančom potražite među našim slatkim i slanim receptima s narančama!

Posjeti missMAMA