Obavezne namirnice na vrtićkom jelovniku
Za djecu dobi od jedne do tri godine preporučuju se tri obroka i tri međuobroka dnevno. Kad dijete postane neovisnije treba ga poticati da se hrani samo, a nakon 1. godine svu tekućinu treba nuditi iz šalice. U dobi od pet godina i kasnije prehrana postaje jednaka onoj kakva se preporučuje odraslima.
Tablica Programa zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima navodi preporučene vrste hrane i jela u planiranju dnevnih i tjednih jelovnika u dječjim vrtićima za djecu u dobi 1 do 6 godina.
SKUPINE HRANE | PREPORUČENE VRSTE HRANE |
Mlijeko i fermentirani mliječni napitci |
Djeca u dobi od 12 – 36 mjeseci – mlijeko ≥ 3,5% m.m. Djeca od 3 – 6 godina – punomasno i djelomično obrano mlijeko, ali ne manje od 2,5%m.m. |
Sir |
Sve vrste svježeg sira, namaza od svježeg sira, mliječnih namaza te polutvrdih sireva. |
Meso |
Češće meso peradi (puretina, piletina) i kunića, te teletina i janjetina, a rjeđe crveno meso (preporuka: nemasna svinjetina i junetina). |
Mesne prerađevine |
Ne preporučuju se djeci do 3 godine. Starijoj djeci mogu se dati naresci kod kojih je vidljiva struktura mesa (npr. narezak od purećih ili pilećih prsa, šunka ili kare i sl.), te samo povremeno pileće ili pureće hrenovke. |
Riba |
Isključivo filetirana riba bez kosti. Za pripremu riblje paštete može se koristiti riba iz konzerve (sardine, tuna i sl.). |
Jaja |
Isključivo kokošja termički dobro obrađena jaja (tvrdo kuhana, jaja u složencima, žličnjacima i sl.) |
Mahunarke |
Suhe mahunarke (npr. grah, leća, slanutak, bob, soja) |
Orašasti plodovi i sjemenke |
Isključivo mljeveni orašasti plodovi (npr.orasi, lješnjaci, bademi i sl.) i mljevene sjemenke (npr. buće, sezama, lana i sl.) kao dodatak hrani. |
Žitarice i proizvodi od žitarica |
Kruh, pecivo, tjestenina i ostali proizvodi od žitarica (npr. ječmena, zobena i prosena kaša, riža, heljda, žitne pahuljice, müsli i sl.). Za djecu stariju od 2 godine života postepeno uvoditi cjelovite žitarice i proizvode. |
Krumpir |
Krumpir kuhani kao prilog ili sastavni dio variva. Izbjegavati krumpir pržen u dubokom ulju. |
Voće |
Sve vrste svježeg/sezonskog i sušenog voća te prirodni svježe iscijeđeni voćni sokovi. |
Povrće |
Sve vrste sezonskog svježeg i termički obrađenog povrća. U slučaju nedovoljne opskrbe svježim sezonskim povrćem, koristiti zamrznuto. |
Maslac i margarin |
Maslac i mekani margarinski namazi. |
Ulja |
Isključivo biljna ulja (npr. maslinovo, suncokretovo, od kukuruznih klica, repičino, bučino). |
Kolači |
Kolači pripremljeni u kuhinji vrtića i industrijski gotovi kolači, s manjim količinama šećera i masti, a bez krema na osnovi sirovih jaja. |
Kompoti |
Kompoti od svježeg voća s malo šećera. U slučaju loše opskrbe svježim voćem koristiti industrijski kompot, ali razrijeđen vodom (dodati oko 20 posto vode). |
Marmelade, džemovi, med |
Prednost dati marmeladama i džemova s manje šećera, ali bez dodatka umjetnih sladila. Sve vrste meda. |
Puding |
Prednost dati pudinzima pripremljenim s manjim dodatkom šećera. |
Sladoled |
Mliječni sladoled. |
Sol |
Jodirana kuhinjska sol. |
Ocat |
Jabučni ili vinski ocat te sok od limuna. |
Začinsko bilje |
Peršin (iza navršene 2 godine života), celer, bosiljak, mažuran, koromač, lovorov list i sl. |
Voda |
Pitka voda po želji. |
Čaj |
Svježe kuhani čaj (npr. od šipka) uz dodatak soka od limuna, kao topli ili hladni napitak. |
Vitaminski napitak u prahu |
Povremeno (kada postoji problem u opskrbi svježim voćem) za djecu stariju od 3 godine. |
Izvori:
- Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi: "Izmjene i dopune programa zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima", NN 121/2007
- Vučemilović Lj., Vujić-Šisler Lj. Podružnica medicinskih sestara dječjih vrtića grada Zagreba: "Prehrambeni standard za planiranje prehrane u dječjem vrtiću – jelovnici i normativi", Zagreb, 2007.
Više o vrtiću i jaslicama potražite u specijalu "Vrijeme je za vrtić"!