Nezamjenjivo jelo: Varivo od mahuna

Thinkstock
Mahune na varivo su, uz punjene paprike i sataraš, jedno od najomiljenijih ljetnih jela. Varivo od mahuna i kosani odresci, idealna su kombinacija. Od mahuna možete napraviti i osvježavajuću salatu
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 1 kg mahuna
  • 1 velika glavica luka
  • 2 mrkve
  • 2 krumpira
  • 1,5 l vode
  • 1-2 žlice brašna
  • 2 žlice zobenih pahuljica
  • 1 žličica crvene mljevene paprike
  • 2 režnja češnjaka
  • sol, papar, kurkuma
  • peršinov list
  • kopar
  • ocat
  • kiselo vrhnje
  • ulje

 Priprema:

1. Mahune oprati, očistiti i narezati na manje komade.

2. Luk, mrkvu i krumpir oguliti. Luk sitno nasjeckati, mrkvu narezati na kolutiće, a krumpir na kockice.

3. Na malo masnoće kratko pržiti luk, kada malo smekša i postane staklast dodati mrkvu i krumpir, povremeno promiješati pa nakon 10 minuta dodati mahune. Sve zajedno pirjati još 10 minuta.

4Dodati brašno, crvenu mljevenu papriku i češnjak (nasjeckan ili protisnut), promiješati i nastaviti pirjati oko 5 minuta.

5. Dodati vodu, zobene pahuljice, sol i papar pa kuhati 30 minuta. Pri kraju kuhanja dodati malo kurkume u prahu.

6. Na kraju u varivo dodati sitno nasjeckani peršinov list, kopar i ocat.

7. Kiselo vrhnje, prema želji, može se dodati u tanjur. Poslužiti s kosanim odrescima.

Potražite više recepata na portalu Gastro.hr

Posjeti missMAMA