Nepoznati muškarac komentirao je izgled njene kćeri, a mami se to nimalo nije svidjelo

tiktok
Nije li najnormalnije komentirati da je neka djevojčica slatka i simpatična? Na to smo navikli odmalena, tako su i nama govorili. No, ne, nije najnormalnije i ne ako se u tom pretjeruje…
Vidi originalni članak

Ako je dečko u pitanju, onda će svi govoriti kako je spretan i sportski tip, kako je pametan. No, ako je djevojčica u pitanju, onda je ona sigurno tako slatka i lijepa i predivna. I to je tako, oduvijek. Tako je bilo i kad smo mi, današnji roditelji, bili klinci, a tako je često i danas. Ipak, s jednom razlikom – danas smo osvijestili da to nije u redu i da se to ne radi tako.

Odgoj djece Tvoje dijete je (jako) sramežljivo? Evo kako mu možeš pomoći, bez vršenja dodatnog pritiska

Osim tog, znaš ono što ti se događa i kasnije u životu kao ženi – ako prihvatiš kompliment, onda si sigurno umišljena. Ako ga ne prihvatiš, onda si bezobrazna. Ako ga prihvatiš nekako pristojno i sa smiješkom, onda odobravaš dalju komunikaciju koju možda ne želiš. Nema mudrog rješenja. A što bi tek rekla kad je u pitanju tvoje dijete?

Jedna je mama na TikToku, Liz Kindred, objavila video u kojem opisuje neobičan i neugodan susret koji je imala sa starijim gospodinom dok je bila vani sa svojom šestogodišnjom kćeri. Tim je video potaknula raspravu o komplimentima upućenima djeci, posebno na temu izgleda, te kako se nositi s takvim vrstama interakcije kad si roditelj.

„Jutros sam stajala u redu sa svojom šestogodišnjakinjom i odrasli muškarac se okrenuo i rekao mojoj šestogodišnjakinji: ‘Bože, stvarno si lijepa'“, započela je Liz priču. „Moja šestogodišnjakinja je prekrasna, da, ali također je vrlo svjesna svega i perceptivna, a introvertna je osoba pa me je jako zgrabila za nogu, dok sam se ja trudila biti prilično opuštena. U programu sam od 12 koraka pa ovih dana manje reagiram. Prilično sam opuštena. A onda je on ponovio: 'Baš si lijepa. Pogledaj te plave oči.' Nakon čega me kći zgrabila malo čvršće.“

Mama Liz je dala do znanja da je čula i primijetila muškarčev kompliment – lagano se nasmijala i kimnula, te se nadala da će to biti dovoljno.

„A onda je on rekao: ‘Pretpostavljam da te mama nije naučila lijepom ponašanju.’ Ja sam ispustila neugodan mali hm i stanka je bila duga. Bilo je duga. I onda je ispod glasa rekao: ‘Valjda ne’”, prisjeća se ona.

Budući da je mama znala da će biti na tom mjestu i u tom 'društvu' neko vrijeme, pokušala je vrlo pristojno i vrlo smireno odgovoriti i završiti taj razgovor bez nelagode. Zato mu je rekla:

„Ako pretpostavite da nisam naučila svoju šestogodišnju kći da kaže 'hvala' odraslom, pristalom muškarcu kada pohvali njezin izgled, tada ste u pravu.“

Nakon tog nastala je još duža tišina, kako mama kaže – najduža šutnja u njenom životu.

@yourejustliz

I need to get my brows done

♬ Succession (Theme Song) - The Theme System

Komentari su bili krcati, naravno i svi su hvalili Liz zbog njezina odgovora tom čovjeku, ističući često da oni sami ne bi mogli postupiti tako dobro u toj situaciji.

„Gen x mama ovdje. NIKAD o tome nisam razmišljala na ovaj način! Hvala vam što ste mi otvorili oči za vrijeme kad mi se rode unuci,“ primijetila je jedna žena.

Druga je podijelila svoje iskustvo kojeg se sjeća s gorčinom: „Sjećam se da me je tata naučio da kažem 'da' svakom dečku koji me je zamoli za ples 'jer je tim dečkima teško smoći toliko hrabrosti da to zamole, a to je najmanje što mogu učiniti'.”

No, neki su ipak mislili da je Lizina reakcija pretjerana.

„Ponekad su ljudi samo ljubazni,“ napisao je jedan komentator, na što je Liz odgovorila: „Neljubazno je dati kompliment s očekivanjem da će se ispuniti ego“.

Ovo nije bio jedini takav komentar, pa je Liz snimila video kao odgovor na takve komentare i kako bi pojasnila neke stvari iz svojeg prošlog videa.

„Moje kćeri ne duguju nijednoj odrasloj osobi 'hvala' za komplimente za njihov izgled, pogotovo ako im je zbog toga neugodno, što se i dogodilo“, rekla je Liz u drugom videu. „Moje kćeri nisu odgovorne za to kako se odrasli osjećaju. Nisam odgovorna za način na koji se osjećate i odlučite se pojaviti u ovoj od Boga zaboravljenoj aplikaciji i projicirati vlastite nesigurnosti i neriješene traume na strance na internetu.“

@yourejustliz #stitch with @Liz Kindred ♬ Succession (Theme Song) - The Theme System

Da, naša je generacija navikla na ovakve stvari gledati kao na jednostavno ljubaznost. No, ljubaznost je do neke točke, a nakon te točke - prestaje biti ugodno. S obzirom na sve oko nas, čini se da ćemo upravo tako morati učiti naše kćeri - potpuno drukčije nego što su učili nas. 

Sramežljiva djeca Evo kako u 3 koraka ohrabriti dijete da se samo predstavi

Posjeti missMAMA