Mokri li moje dijete tijekom noći previše?

Thinkstock
Mama dječaka starog 21 mjesec pita se je li normalno da njezin sin tijekom noći obilno mokri i kada bi trebao početi kontrolirati noćno mokrenje. Pročitajte odgovor dr. Ive Palčić
Vidi originalni članak

Imam dječaka starog 21 mjesec. Svako jutro se budi mokar jer se toliko popiški u pelenu da mu je mokar i bodić. Jesu li mu možda pelene premale ili postoji nešto drugo na što bi trebala pripaziti? Prije spavanja popije bočicu mlijeka (200 ml) i spava od 19.30 sati do otprilike 6 ili 6.30 sati. Kada bi trebao početi kontrolirati mokrenje po noći? Što se tiče odvikavanja pelena, ne želim ga forsirati. Počeo se skrivati kad obavlja nuždu i ponekad kaže da se popiškio, ali nije još tražio da bi piškio na WC.

Potpuno je normalno u dobi 21 mjesec da je pelena obilno mokra noću jer još nije uspostavljena regulacija lučenja antidiuretskog hormona koji se, kada dijete uspostavi potpunu kontrolu nad mokrenjem, luči u većoj količini noću.

enureza Noćno mokrenje kod djece: uzroci i liječenje

Što se tiče noćnog mokrenja obično se uspostavlja brzo nakon uspostave dnevne kontrole, no patološkim se smatra tek onda ako i nakon 5 godina dijete još uvijek mokri noću u krevet. Dnevna kontrola mokrenja se normalno dešava u dobi između 2 i 2.5 godine tako da je kod vašeg djeteta sve kako treba. 

Video Zašto dijete piški u krevet?

Posjeti missMAMA