Mama podijelila snimku djeteta paraliziranog od uboda krpelja

Facebook/Amanda Lewis
Djevojčica Evelyn nije mogla ustati, puzati i koristiti ruke. Zabrinuti roditelji podijelili su video kako bi i drugi mogli vidjeti simptome krpeljske paralize
Vidi originalni članak

Mama Amanda Lewis iz Oregona objavila je uznemirujući video u kojem njezina mlađa kći ne može stati na noge i koristiti ruke, a kasnije su liječnici ustanovili da je uzrok tome bila krpeljska paraliza. U postu koji je objavila uz video Amanda je objasnila da se djevojčica Evelyn počela neobično ponašati večer prije nego je video snimljen. Sljedeće jutro djevojčica više nije mogla hodati.

"Nije mogla hodati ili puzati te je jedva koristila svoje ruke", napisala je Amanda. Roditelji djevojčice ujutro su napravili snimku te je poslali svim članovima obitelji kako bi vidjeli prepoznaje li netko ove  simptome. Kako se njezino stanje sve više pogoršavalo, djevojčicu su brzo odveli u bolnicu.

Opasnost u prirodi Krpeljni meningitis i gripa imaju slične simptome

"Liječnik je razgovarao s nama nekoliko minuta i rekao da je u zadnjih 15 godina vidio samo 7 ili 8 djece njezine dobi s istim simptomima i da je vjerojatno imala krpelja na sebi", napisala je Amanda. "Pregledali su je, prošli su cijelo područje kose i našli krpelja skrivenog u kosi", dodala je.

Ispostavilo se da Evelyn ima krpeljsku paralizu, rijetku bolest koja se može dogoditi nakon 4-6 dana od pričvršćivanja krpelja. Simptomi su umor, obamrlost nogu i bol u mišićima. Očituje se nastupom progresivne paralize koje nastupa u donjem dijelu tijela, a zatim se brzo širi prema gornjim dijelovima. Ako se krpelj ne ukloni na vrijeme stanje se pogoršava te može doći do otežanog gutanja, paralize jezika i lica, a zatim i dišnih problema. Potrebno ​12 ili više sati boravka krpelja​ ​na domaćinu kako bi prenio uzročnike bolesti, te ga je važno ukloniti što prije.

Opasnost od zaraze Kako zaštititi dijete od uboda krpelja?

Liječnici su ustanovili da se krpelj u djevojčičinoj kosi skrivao skoro tjedan dana, a čim je krpelj uklonjen s njezinog tijela počela se oporavljati. "Osjećam se strašno jer nisam vidjela tu malenu gnjidu, ali nikad i ne bih pomislila da trebam tražiti krpelja. Strašno je što sve može napraviti mali kukac", dodala je.

Snimka djevočice na Facebooku je pregledana više od 18 milijuna puta, a Amanda se nada da će video pomoći drugim roditeljima da lako prepoznaju simptome ako im se nešto slično dogodi.

Spriječite ubode insekata Ubodi insekata - neugodna strana ljeta

 

Kako pravilno ukloniti krpelja?

Ako na tijelu uočimo krpelja koji je fiksiran za kožu potrebno ga je ukloniti. Bitno je da ga ne premazujemo alkoholom, uljem i sličnim sredstvima, jer tada dolazi do kontrakcije, tj. grčenja njegove utrobe i pojačanog izlučivanja uzročnika bolesti u naše tijelo.

Krpelja odstranjujemo uz pomoć pincete. Krajeve pincete potrebno je približiti što više glavici i povući prema sebi bez manipulacije (dakle, ne okrećite ga u smjeru ili suprotno od smjera kazaljke na satu, kako je ranije bilo preporučivano). U slučaju da se glavica odvoji od tijela i ostane u koži možemo je ukloniti sterilnom iglom. Čak i ako nam to ne pođe za rukom nema panike - naš organizam će nakon nekog vremena sam odbaciti strano tijelo. Uostalom, ostanak glavice krpelja u koži ne predstavlja opasnost od zaraze, jer se zarazne klice nalaze u tijelu krpelja pa odstranjivanjem tijela uklanjamo i izvor zaraze.

Opasnost u prirodi Krpelji: ima li razloga za paniku?

Posjeti missMAMA