Ljetni popečci od povrća koje će klinci obožavati

Thinkstock
Popečke volimo zato jer uvijek možemo savršeno izbalansirati i iskombinirati okuse i arome. Ovo je naš prijedlog recepata koje morate isprobati, posebno s dolaskom sezone tikvica i drugog povrća u finim, zasitnim i laganim kombinacijama
Vidi originalni članak

Totalno drugačiji popečci od tikvica

Jednostavni za sastavljanje, još jednostavniji za uživanje, a spoj okusa toliko divan da će ih obožavati svi koji ih isprobaju. Uz popečke pripremite i jednostavan umak od grčkog jogurta i kopra, pa navalite na ukusne zalogaje.

Sastojci:

  • 500 g tikvica
  • 1 žličica soli
  • 200 g mrkve
  • 1 luk
  • 3 žlice kopra
  • 4 žlice peršina
  • 100 g feta sira
  • 140 g brašna
  • 1 jaje  
  • 200 g grčkog jogurta
  • sol, papar, začini po želji
  • ulje

Priprema:

1. Naribajte tikvice, posolite ih i ostavite da se ocijede.

2. Naribajte mrkvu, ocijedite je i stavite u zdjelu. Dodajte joj sitno sjeckani luk i mrvljenu fetu.

3. Nakon 20 minuta, ocijedite tikvice i dodajte ih u zdjelu. Ubacite još i jaje, brašno, polovicu količine sjeckanog kopra, papar, sol i začine. 

4. Oblikujte popečke pa ih pecite u vrućem ulju 2-3 minute sa svake strane.

5. Od grčkog jogurta, soli, papra i polovice kopra napravite umak

Hrskavi popečci od slanutka

Slasni popečci od slanutka sjajna su i hrskava ideja za divan ručak. Dodati im možete začine poput peršina i vlasca ili pak drugo povrće poput ribane mrkve, luka ili celera.

Sastojci:

  • 5 žlica krušnih mrvica
  • 5 žlica zobenih pahuljica
  • 1 konzerva slanutka
  • 1 žličica soli
  • prstohvat kima
  • prstohvat češnjaka u prahu
  • papar

Priprema:

1. Zobene pahuljice ubacite u blender i usitnite ih. Istresite ih iz blendera i spremite za poslije.

2. U blender zatim ubacite slanutak, dvije žlice tekućine od slanutka i začine.

3. Još dvije žlice tekućine od slanutka pomiješajte s polovicom usitnjenih pahuljica.

4. Miksajte dok se u blenderu ne oblikuje kugla i postepeno dodajte još brašna od zobenih pahuljica.

5. Izvadite iz blendera, oblikujte manje zalogaje, uvaljajte u krušne mrvice pa pecite u pećnici 20 minuta na 180 stupnjeva.

Zdrava grickalica: Popečci od cvjetače

Dobro je poznata stvar kako je cvjetača izuzetno zdrava, pa zašto ju onda ne biste jeli češće! Ovi fini popečci odlično pristaju uz glavno jelo ili kao kao popodnevna zdrava grickalica, koju će i najveći izbirljivci obožavati.

Sastojci:

  • 1 cvjetača, od otprilike 400 g
  • 3 - 4 ljutike, nasjeckane
  • 2 - 3 manja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 3 - 4 jaja
  • svježi list peršina, nasjeckan
  • 1/2 šalice ribane mozzarelle
  • 1/2 šalice glatkog brašna
  • 1/2 šalice mlijeka
  • sol i papar
  • maslinovo ulje

Priprema:  

1. U većoj posudi zakuhati vodu, staviti cvjetaču da se prokuha i omekša (ali ne prekuha) i ocijediti ju te ohladiti.

2. U posudi za pečenje na malo ulja popržiti ljutiku i češnjak (samo kratko, da omekša, ne da izgori) i izvaditi.

3.  U drugoj posudi natrgati cvjetaču na sitnije komadiće (ne prevelike, ali ni presitne) pa dodati jaja i poprženi luk; posoliti/popapriti po želji.

4. Postupno dodavati mlijeko i brašno te miješati dok se ne ujednači. Dodati sir i peršin te sve ponovno dobro promiješati. (treba biti kao gusta smjesa za palačinke).

5. Zagrijati veću neprianjajuću posudu za pečenje te ju pokapati s malo maslinovog ulja. Žlicom uzimati pripremljenu smjesu i stavljati ju peći. Peći ih minutu - dvije sa svake strane, odnosno, dok ne postanu zlatni i hrskavi

Ljetni popečci s blitvom

Jednostavna i zdravi popečci koje odlično idu uz pire krumpir ili sami, kao ljetno lagano jelo, a u cijelu kombinaciju možete dodati i naribane tikvice ili neko drugo sezonsko povrće.

Sastojci:

  • 1000 g blitve
  • 300 g zobenih pahuljica
  • 1 luk
  • 1 dl ulja
  • 3 režnja češnjaka
  • 50 g krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • sol, papar, peršin

Priprema:

1. Zobene pahuljice namočite u vodi neko vrijeme da omekšaju, a blitvu operite i kratko blanširajte u prokuhanoj slanoj vodi.

2. Potom blitvu dobro ocijedite i sitno narežite. Na maslinovom ulju pirjajte luk dok ne postane staklenast, potom dodajte češnjak.

3. Čim češnjak pusti miris, dodajte blitvu, a nakon nekog vremena i iscijeđene zobene pahuljice. Sve dobro izmiješajte, posolite, i pustite da se ohladi.

4. Prije pečenja stavite jaje u smjesu, dobro izmiješajte i napravite popečke koje prethodno uvaljajte u krušne mrvice.

5. Pecite na vrućem ulju s obje strane dok popečci ne poprime boju

 

Posjeti missMAMA