Krv iz pupkovine pomaže u liječenju teških bolesti

BioSave
Nakon transplantacije krvi iz pupkovine kod jednog njemačkog dječaka koji je nakon zastoja srca doživio ozbiljno oštećenje mozga i ostao u vegetativnom stanju, njegove životne funkcije i sposobnosti neprestano se poboljšavaju, pružajući ohrabrenje i roditeljima i medicini
Vidi originalni članak

Mozak je jedna od slabih točaka svakog čovjeka. Počevši od djece, tisuće ljudi svake godine doživi neko oštećenje ovoga organa, sve do najgoreg epiloga. Brige su višestruke i za one koji prežive srčani udar. Oni se suočavaju s doživotnim posljedicama koje ponekad dovode i do cerebralne paralize.

Lijek iz pupkovine 

Nada u pobjedu medicine nad ovom bolešću nedavno se ipak ukazala. Prvo je eksperimentalno dokazano da transplantacija krvi iz pupkovine može spriječiti nastanak paralize. Zatim je u siječnju 2009. godine obavljena i prva transplantacija krvi iz pupkovine, s ciljem suzbijanja te bolesti. 

Dvoipolgodišnji dječak primljen je u pedijatrijsku bolnicu Ruhr, u njemačkom gradu Bohumu, zbog stalnog povraćanja i tahikardije. Do tada se normalno razvijao, ali mu se stanje naglo pogoršalo. Došlo je i do zastoja srca! Dvadeset i pet minuta je trajalo oživljavanje, a tek je četvrta infuzija adrenalina dovela do obnavljanja otkucaja i uspostavljanja cirkulacije. 

Dječak je preživio, ali je ostao u vegetativnom stanju, bez motornih aktivnosti i bez odgovora na podražaje. Neuropedijatrijski pregled je otkrio hipoksično-ishemijsku ozljedu mozga.

Roditelji su užurbano tražili alternativu. Raspitivali su se i o mogućnostima liječenja krvlju iz pupkovine koja je nakon dječakovog rođenja pohranjena u banku matičnih stanica Vita 34 u Leipzigu. Transplantacija je brzo odobrena i obavljena u skladu sa strogim njemačkim standardima. Devet tjedana nakon reanimacije dječak je intravenozno primio svoju krv iz pupkovine sačuvanu u njemačkoj banci Vita 34. Ubrzo je došlo do značajnih promjena u psihomotornom razvoju. Nakon sedam dana dječak je odgovarao na akustične podražaje, a nakon četiri tjedana ukočenost mišića je smanjena. 

Stalni napredak 

Dva mjeseca nakon transplantacije i vid se popravio, a kontrola mišića je bila bolja. Dječak je mogao shvaćati, žvakati, gutati, smijati se, čak i izgovarati neke riječi. Godinu dana od transplantacije matičnih stanica dječak je već identificirao predmete, životinje, a motoričke sposobnosti ruku su poboljšane.

Nakon druge godine od transplantacije samostalno je jeo, hodao uz potporu i upotrebljavao neke riječi. Njegov zdravstveni napredak se nastavlja, posebno u pogledu govornih sposobnosti. I sve to nakon teškog oštećenja mozga te oživljavanja koje je trajalo 25 minuta, kada mogućnosti za preživljavanje nisu veće od 6 posto. S tim da i djeca koja prežive, više vegetiraju nego što žive. 

"Naši rezultati, zajedno sa sličnim uspjesima jedne korejske studije, otklanjaju sumnju u djelovanje ove terapije", kaže prof. dr. Arne Jensen iz Klinike za ginekologiju Ruhr na Bohumskom sveučilištu, u kojoj je zahvat obavljen. Na ovom slučaju medicina intenzivno uči. A dječakovi roditelji su, naravno, presretni - nisu ni naslućivali kako su dobar potez napravili kada su se odlučili na pohranjivanje njegovih matičnih stanica u Viti 34. To danas pobuđuje nadu u potpuno ozdravljenje njihovog sina. 

Ponosna Vita 34 

Vita 34 je njemačka banka matičnih stanica, poznata po visokim standardima pohranjivanja i obrade krvi iz pupkovine. Posjeduje sva odobrenja za upotrebu uzoraka koje čuva. Stoga u ovoj kompaniji s ponosom ističu da je to omogućilo da se transplantacija odradi u izuzetno kratkom roku od zahtjeva dječakovih roditelja. 

Inače, već je 26 uzoraka koje je čuvala Vita 34 uspješno iskorišteno za liječenje teških oboljenja. To je više nego u svim obiteljskim bankama u Europi zajedno. 

U Hrvatskoj je njemačka banka matičnih stanica 'Vita 34' zastupljena preko ovlaštene tvrtke 'Bio Save Premium'. 

Više o pohrani matičnih stanica možete saznati ovdje: Spremanje matičnih stanica Ili na Facebook profilu: BIO SAVE Hrvatska

Više pročitajte u specijalu Čudotvorna krv iz pupkovine!

Posjeti missMAMA