Kada biste djeci trebali reći 'istinu' o Djedu Mrazu?

Shutterstock ;Psiholog i stručnjak za roditeljstvo objašnjava kada i kako otkriti mališanima pravu istinu
Psiholog i stručnjak za roditeljstvo objašnjava kada i kako otkriti mališanima pravu istinu...
Vidi originalni članak

Gledati ozarena lica mališana pri otvaraju poklona na božićno jutro jedan je od najljepših trenutaka blagdanskog razdoblja. No, psiholog je otkrio kada je najbolje da djeca saznaju 'istinu' o Djedu Mrazu. Dakle, bez obzira da li na Badnju večer pred djecom na stol brižno stavljate kekse i šalicu toplog mlijeka za Djedicu ili ipak ne idete tako daleko, psiholog savjetuje da maloj djeci koja vjeruju u Djeda Božićnjaka to ne oduzmete prerano.

Tu im je iluziju, smatra dječji psiholog dr. Justin Coulson, bolje srušiti - što kasnije. "Baš kao i sve druge 'tajnovite' stvari, i Djed Mraz često se spominje i među odraslima", kaže dr. Coulson i dodaje da, "ako mi propitkujemo njegovo postojanje, zašto djeca ne bi radila isto."  

Blagdansko vrijeme Treba li bebama kupovati poklone za Božić?

Kada otkriti pravu istinu? 

Mnogi roditelji oklijevaju reći svojim mališanima tko im doista dostavlja darove na božićno jutro, no psiholog ima jednostavan savjet: "Ako su dovoljno stari i znatiželjni da ispituju, onda su dovoljno stari da znaju istinu".

"Pustite ih da vjeruju sve dok ne budu dovoljno stari i znatiželjni da sami posumnjaju, tek će onda biti dovoljno 'veliki' za istinu", rekao je. Ponekad je, kaže psiholog, dobro djeci napomenuti da sami kritički razmisle o onome u što sumnjaju. Pitajte ih misle li da je moguće da netko cijeli svijet pređe u jednoj noći, sa saonicama punim poklona koje vuku sobovi? Prije ili kasnije, dijete će i samo reći kako ne vjeruje da Djed Božićnjak postoji. 

A kad počnu takve otvorene izjave, pitanja i sumnje, najbolje je biti iskren, smatra dr. Coulson, te napominje da bi djecu tad trebali upozoriti da onoj djeci koji u njega još vjeruju to ne pokvare. "Upozorite dijete da neki drugi roditelji možda još neće svojoj djeci otkriti tu 'veliku istinu', pa nek ostane tajna koju znaju odrasli i samo neka djeca", savjetuje psiholog u razgovoru za The Sun.

blagdansko vrijeme 8 stvari u kući koje mogu biti opasne za djecu tijekom blagdana

 

Posjeti missMAMA