Kad je djetetu potreban prvi jastuk za spavanje?

Thinkstock
U prvoj godini bebe bi trebale spavati bez jastuka, kao i dekica i igračaka, zbog opasnosti od gušenja, ali stručnjaci tvrde da ni starija djeca ne trebaju spavati s jastukom
Vidi originalni članak

Spavaju li s roditeljima ili u svom krevetiću, u prvoj godini dana bebe bi trebale spavati bez jastuka, kao i dekica, prekrivača i igračaka. Tek sa šest mjeseci starosti beba može maknuti ono što joj je prekrilo lice i može se samostalno okretati s leđa na bok i obrnuto. No u kojoj je dobi sigurno djetetu dati prvi jastuk, odnosno kad bi dijete trebalo početi spavati s jastukom?

"Zapravo ni starija djeca ne trebaju jastuke. Roditelji često misle da će jastuk pružiti dodatnu utjehu djetetu, a ne shvaćaju da je djetetu bilo sasvim dobro bez njega. Ako djetetu želite dati jastuk, najbolje je pričekati da se dijete preseli iz kolijevke ili krevetića u veći krevet. Ako mu želite dati jastuk dok još spava u kolijevci, nabavite mu manji (veličine poput jastuka za putovanje avionom) i čvršći. Nikako nemojte kupovati jastuke punjene perjem jer su premekani, mogu uzrokovati alergije i ugušiti dijete ako mu glava utone u njega dok spava", savjetuje Judith Owens, pedijatrica i stručnjakinja za spavanje.

I roditelji na našem forumu pitaju se kada djetetu nabaviti prvi jastuk. Mama pod nadimkom Crvenkapica otvorila je raspravu i postavila pitanje: "Kad djetetu kupiti prvi jastuk i na što treba paziti kod odabira jastuka?"

preporuke i savjeti Sigurnost kod spavanja bebe - na što sve treba paziti

S istim preporukama slaže se i Iva Brčić, certificirana edukatorica programa Najsretnija beba koja nam je objasnila: "Jastuci se ne preporučuju za djecu ispod dvije godine. Ako se odlučite za jastuk, pričekajte kada je dijete dovoljno veliko da prijeđe iz kinderbeta u krevet. Djeci u pravilu ne treba jastuk da bi ugodno spavala".

lice apsolutnog očaja Majčino upozorenje roditeljima: 'Moja beba ugušila se dekicom'

Na forumu roditelji dijele svoja iskustva:

"Moje dijete spava od prvog dana na dosta tankom jastuku tek toliko da ima uzglavlje.Taj jastuk sam obložila sve zajedno s plahticom tako da je fiksno s krevetićem. Uvijek je spavao na boku sve dok nije počeo sam se vrtjeti i tražiti položaj za spavanje. Sad najradije spava na leđima", ispričala je mama Frančo, a Tratincica je napisala:

"I M (17 mj) spava na jaaaako tankom jastuku. Tako je počela prije 2 mj spavati jer sam primijetila da joj je puno slade zaspe na mom jastuku. Pa sam joj stavila da i ona ima. Ali svejedno po noći opet završi opet kod mene".

Kad si dala djetetu prvi jastuk? Uključi se na forum i podijeli svoje iskustvo!

novo istraživanje Većina roditelja ne zna koji je najsigurniji položaj za spavanje

Posjeti missMAMA