Imaš malog izbirljivca? Probaj neki od ovih jednostavnih trikova i možda pojede svu hranu na tanjuru

Freepik
Vrijeme jela može postati pravo bojno polje za roditelje, posebno ako je dijete izbirljivo s hranom. Ne brini se, sve je to normalno. Donosimo savjete koje možeš izvući iz rukava kako bi konačno dobili mir za stolom, a mališani jeli zdravo i kvalitetno
Vidi originalni članak

Vrijeme jela može postati pravo bojno polje za roditelje, posebno ako je dijete izbirljivo s hranom. Australski znanstvenici proveli su više od 80 studija kako bi ustanovili što učiniti s izbirljivim mališanima. Ustanovili su da pritisak, nagrada kao i roditeljske ucjene i prijetnje neće pomoći. S druge strane, ako obitelj jede zajedno i uključuje djecu u pripremu hrane, to će smanjiti mogućnost odbijanja nekih namirnica na tanjuru.

"Vrijeme ručka obično je vrlo stresno za roditelje izbirljive djece jer pokušavaju stvoriti ravnotežu između obiteljskog obroka i namirnica koje njihova djeca jedu. Kod nekih djeca ne vole povrće, a u drugim obiteljima djeca ne vole određene boje ili teksture jela. Neke od tih preferencija mogu se povezati s karakterom djeteta, no to je teško promijeniti. Ipak, postoje drugi faktoru koji mogu smanjiti probleme s prehranom djece", ističe Laine Chilman sa Sveučilišta Sunshine Coast u Australiji.

istraživanje 'Još samo jedan zalogaj': Prisila i nagovaranje štete djetetu?

"Ako jedete zajedno kao obitelj, uključujući svu braću i sestre, a objed je uvijek u isto vrijeme, to će smanjiti negodovanje kod izbirljivih mališana. Također će pomoći ako djeca sudjeluju u pripremi obroka bilo tako da biraju koje jelo će jesti ili sudjeluju u njegovoj pripravi. Međutim, ako izbirljivcima dopustite da gledaju TV dok jedu ili im nudite nagrade ako pojedu određene namirnice, to može negativno utjecati na njih", dodala je Chilman.

Ann Kennedy Behr sa Sveučilišta South Australia navodi da stres potiče izbirljivost kod djece.

"Kad imaš dijete koje je izbirljivo, roditelji proživljavaju veliki stres. Stalno su u brizi dobiva li dijete dovoljno nutrijenata, dovoljno hrane i dobiva li na težini u skladu s godinama", pojašnjava Kennedy Behr. Važno je razumjeti da roditeljska zabrinutost i stres dodatno mogu potaknuti dječju izbirljivost.

"Svima će dobro doći ako izbjegavaš ljutnju i ograničiš negativnu energiju u vrijeme obroka. Pozitivno roditeljstvo, bez obzira koliko je ono teško u pojedinim situacijama, najbolji je korak prema naprijed kad je riječ o izbirljivoj djeci", dodala je Kennedy Behr.

Znanstvenici kažu da je važno primijeniti nekoliko strategija kako bi dijete 'natjerala' da pojede obrok, a to je prije svega dobar primjer. Jedite zajedno kao obitelj.

Obroke planiraj uvijek u isto vrijeme jer to smanjuje stres, a djecu uključi u pripremu obroka jer bliskost i osjećaj kontrole mogu pomoći. Tijekom objeda smanji stres i negativne emocije, a svakako ne nagrađuj ni ne kažnjavaj izbirljivce.

15 grešaka Najčešće greške koje roditelji rade u prehrani svoje djece

Posjeti missMAMA