Jednostavne vježbice za uravnotežen dječji mozak

Thinkstock
Zabavite se sa svojim djetetom uz ove lagane fizičke vježbe, koje će podjednako aktivirati i povezati lijevu i desnu polutku mozga, što će pomoći da dijete razvije i logiku i kreativnost, a rezultirat će i boljom koncentracijom i motorikom, stabilnijim raspoloženjem i općim zdravljem
Vidi originalni članak

Je li kod vašeg djeteta dominantna lijeva ili desna strana mozga, je li ono više analitički usmjereno ili je više kreativno? U posljednje vrijeme psiholozi upozoravaju da izrazita dominacija jedne strane može biti štetna za razvoj djeteta, a dr. Robert Melillo, priznati stručnjak u području neuropsihologije, i Sherianna Boyle, bivša školska psihologinja i autorica priručnika za učitelje i odgojitelje, preporučuju i konkretne vježbe za razvoj cjelovitog, uravnoteženog mozga. S portala Education.com prenosimo vam neke od njih.

Lijeva ruka, desna noga

Plešite s djetetom i izvodite vježbe uz koje će morati prelaziti središnju liniju tijela. Primjer takve igre je stupanje na mjestu i udaranje lijevom rukom po desnom koljenu i desnom rukom po lijevom koljenu. Ovo će biti još zabavnije ako pustite glazbu i stupate brže ili sporije, kako se mijenja ritam pjesme koju slušate.

Žongliranje

Žongliranje je odlična aktivnost za razvoj uravnoteženog mozga, jer zahtijeva dobre motoričke vještine i koncentraciju, a uz to naizmjenično aktivira jednu pa drugu stranu tijela. To je također besplatna aktivnost kojom dijete može biti okupirano satima.

Yoga za djecu

Vježbajte yogu sa svojim djetetom ili ga upišite na yogu za djecu. U yogi se koriste različite tehnike disanja, a dodatni kisik može značajno poboljšati funkcije dječjeg mozga. Dijete se također uči koncentrirati i jasnije razmišljati, a ako vježbate zajedno, to je i dobra prilika za zbližavanje.

Igra na otvorenom

Izađite van s djetetom i pokrenite se. Možete otići na planinarenje i uživati u prirodi ili igrati nogomet na najbližem igralištu. Svaka fizička aktivnost djeluje poticajno na mozak, ali za ravnotežu lijeve i desne polutke bolje su aktivnosti bez stoge strukture i pravila. Odlazak u park može biti odlična prilika i za druženje s drugom djecom i vježbanje socijalnih vještina.

Posjeti missMAMA