Je li tvoje dijete orhideja ili maslačak? U tom leži tajna različitosti braće i sestara

Freepik
Sigurno se redovito pitaš zašto su tvoja djeca toliko različita. Odrasla su pod istim krovom, u istim uvjetima, doživjeli slične, ako ne i iste stvari, a opet su toliko različiti. Možda razlog leži u cvjetnoj teoriji…
Vidi originalni članak

Ako imaš dvoje ili više djece, sigurno te često pitaju kako to da su toliko različiti. I ne samo to, nego se i ti nekad ne možeš načuditi koliko su točno različiti. Jedan će izgubiti utakmicu i potpuno potonuti, a drugog ista stvar neće niti taknuti. Jedan će doživjeti neuspjeh u školi i isplakati more, a drugi će samo slegnuti ramenima i tražiti te sladoled. Možda je tajna u tom da je onaj prvi orhideja, a onaj drugi maslačak.

O čem pričamo? Pa, radi se o jednoj, recimo, cvjetnoj teoriji koju je iznijela jedna hipnoterapeutkinja. Amerikanka Judy Lee na svoj je TikToku objavila video u kojem iznosi ovu teoriju o tome zašto se braća i sestre drugačije nose s traumom - i kako to može utjecati na njihove šanse da uspiju kao odrasli ljudi.

Razmisliš li imalo o tom, znat ćeš da su „maslačci“ oni snažniji, djeca koja „uspijevaju“ u svim uvjetima i mogu podnijeti razne loše uvjete, dok su „orhideje“ osjetljivija djeca i mogu „uvenuti“ u lošim okolnostima.  Judy Lee ovu je teoriju čula tijekom svog školovanja, pa je kroz vrijeme shvatila da je to upravo razlog zašto se neka djeca lakše, a druga teže nose s traumama.

@theorchidchild why some siblings raised in the same traumatic environment can react differently #orchidchild #traumatok #wellnessjourney #emotionalintelligence #hypnotherapy #dandelionchild #developmentalpsychology #ancestralhealing ♬ Lift Me Up - From Black Panther: Wakanda Forever - Music From and Inspired By - Rihanna

„Ako ste odrasli u nesigurnom kućanstvu i imate brata ili sestru, želim da se zapitate je li jedan od vas puno osjetljiviji od drugog,“ kazala je Judy, koja je u videu prikazala i video isječke nje i njezine sestre. „A kad kažem osjetljiva, ne govorim samo o emocionalno osjetljivoj djeci. Govorim i o tome koliko je netko osjetljiv na zvuk, na hranu, na alergije, na tkaninu odjeće - jednostavno općenito osjetljiv na okoliš.“

Judy kaže da se čini da uvijek postoji jedan brat ili sestra koji se stvarno dobro snalazi u usporedbi s drugim u nelagodnom okruženju, a nekad čak i nasilnom. Da, ona kaže da ova „snažnija“ djeca, djeca maslačci, mogu uspijevati u bilo kojem okruženju, baš kao i cvijet maslačka. Lakše će tako podnijeti i nasilje u obitelji, odnosno ono će ih manje okrznuti.

No, djeca orhideje vrlo su osjetljiva na svoju okolinu pa mogu uvenuti u lošem okruženju, posebno u zlostavljačkom okruženju, a isto tako mogu napredovati i dobro se snalaziti u pozitivnom okruženju. Pored svega, Judy Lee ističe da se s takvim razlikama čini da je jedno puno simpatičnije od drugog.

Posjeti missMAMA