Grad Zagreb: Više od 1900 djece nije dobilo mjesto u vrtićima, ali to je 40 posto manje nego lani

Davorin Višnjić/PIXSELL
Mnogi su zagrebački roditelji strahovali zbog upisa u vrtiće, pogotovo nakon prošle godine. Ove je godine situacija malo bolja, ali nikako tako dobra kao što bi trebala biti.
Vidi originalni članak

Iako to tako ne bi trebalo biti, roditelji djece u Gradu Zagrebu svake godine strahuju hoće li njihovo dijete dobiti mjesto u vrtiću. Taj se strah ove godine bio još veći, jer je prošle godine bez mjesta u zagrebačkim vrtićima ostalo više od tri tisuće djece. No, ove su godine rezultati ipak nešto bolji, iako daleko od onog što bi umirilo i zadovoljilo Zagrepčane.

„Na upisima u gradske vrtiće u 2024. godini pristiglo je ukupno 11.499 zahtjeva, što je 6 posto manje nego prošle pedagoške godine (12.260),“ izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Danijela Dolenec, te podijelila one najvažnije rezultate:

„Od svih pristiglih zahtjeva, 1.896 odnosi se na djecu koja ne ispunjavaju uvjete za upis (premlada djeca). Od 9.603 valjanih zahtjeva, inicijali broj upisane djece je 7.686, a broj neupisane djece koja ispunjavaju uvjete je 1.917. Prošle godine na inicijalnim rezultatima je upisano 7.140, a neupisane djece je bilo 3.180.“

Dolenec je izvijestila, a prenosi 24sata, kako je zahvaljujući ulaganjima u proširenje kapaciteta gradskih vrtića značajno bolja situacija nego prošle godine, te da je ove godine 40% manje neupisane djece.

Ne zvuči kao posebna utjeha, ali Dolenec je istaknula da je u zahtjevima za upis u gradske vrtiće 1.402 djece koja su već upisana u privatne vrtiće, ali su roditelji predali zahtjev za upis u gradski vrtić. „Tu bilježimo gotovo trostruko povećanje broja zahtjeva u odnosu na prošlu godinu (564), za koje pretpostavljamo da je motivirano rastom cijena u privatnim vrtićima,“ zaključila je Dolenec dodajući da će konačni broj upisa djece biti u rujnu.

Ono što iz Grada ističu je da im je „cilj da svako dijete u Zagrebu dobije svoje mjesto u vrtiću.

Inače, danas je gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio još jedan u nizu novih vrtića u Ivanjoj Reci. "Nakon otvorenih vrtića u Kašini, Sesvetama, Odranskom Obrežu i Sesvetskoj Selnici ovo je peti otvoreni vrtić u našem mandatu. Krupnim koracima radimo na ostvarenju cilja da svako zagrebačko dijete ima svoje mjesto u vrtiću", izjavio je gradonačelnik Tomašević, te podsjetio da je Zagreb grad s najnižom cijenom vrtića.

U rujnu će svoja vrata otvoriti vrtiće u Gajnicama, Studentskom gradu, na Žitnjaku i u Sesvetskom Kraljevcu.

Posjeti missMAMA