Evo što se dogodi kada prekršite obećanja koja se dali djetetu

Freepik
Jednostavno obećanje koje ste dali u žurbi vama ne znači puno, ali djetetu može značiti da ne marite dovoljno za njega i njegove osjećaje. Djeca se godinama mogu sjećati prekršenih obećanja a ako ne želite da vas dijete promatra kao "lažljivca", bolje je da se držite onoga što ste rekli bez obzira na sve.
Vidi originalni članak

Kad roditelj iznevjeri dijete, sruši mu se cijeli svijet. Mnoga naša obećanja našoj djeci izgledaju prilično beznačajno. Brzo uvjeravanje da ćemo nakon škole otići na sladoled. Dogovor je da češ, ako obaviš svoje poslove prije podneva, otići kod prijatelja. Budući da sam večeras preumorna za čitanje, sutra navečer pročitat ću ti dvije knjige umjesto jedne.

I onda se dogodi život. Pojavljuju se pritisci odraslih, rokovi i umor, a mi samo kažemo: "Oprosti - neće se dogoditi onako kako sam rekao." Stvarno ste to mislili kad ste to rekli, ali sada vam se čini potpuno nezgodno, ako ne i nemoguće.

Da je kratkotrajno razočaranje naše djece jedini negativni ishod naših prekršenih obećanja, to bi bila jedna stvar. Ali naše riječi imaju moć, a kada ih zloupotrijebimo, to je prilično velika stvar.

Teorija privrženosti Test privrženosti: 4 tipa povezanosti između djeteta i majke

Razmotrite ovih sedam stvari koje se dogode kada prekršite obećanja svojoj djeci:

1. Učimo ih da nam ne vjeruju.

Ako vam dijete ne može vjerovati u malim obećanjima, kako će vam vjerovati u velikim?

2. Razočarali smo ih.

U svačijem životu ima razočarenja, pa tako i u djetetovom, ali neka razočaranja možemo svesti na najmanju moguću mjeru držeći svoju riječ.

3. Činimo da se osjećaju nevažnima.

Vaše će dijete primijetiti ako drugima držite riječ, ali ne i njima. Ako vaši prijatelji, gledanje televizije i hobiji pridonose tome da ne ispunite obećanja svojoj djeci, vrijeme je za prilagodbu obećanja. Kada ispunjavate svoja obećanja svojoj djeci, govorite: “Vrlo si mi važan”.

4. Tjeramo ih da nas ne poštuju.

Majke koje ne održe svoju riječ izgubit će poštovanje i povjerenje svoje djece. Integritet je ključni sastojak poštovanja. Ako niste vjerni svojoj riječi, ne pokazujete poštenje. Na kraju će to dovesti do toga da vaša djeca izgube poštovanje prema vama.

5. Dobivamo priliku objasniti.

Ponekad, iz opravdanih razloga, ne možemo održati obećanje svojoj djeci. Kada se to dogodi, objasnite zašto. Možda se vaš raspored promijenio. Možda je nešto trajalo duže nego što ste očekivali ili ste dobili više informacija pa ste se predomislili. Bez obzira na razlog, kada prekršite obećanje, objasnite svom djetetu zašto i ponovite da ćete dati sve od sebe da se to ne događa često. 

6. Možemo tražiti oprost.

Majke su ljudi, i majke zabrljaju. Nakon što ste objasnili zašto ste prekršili obećanje, tražite oprost od djeteta.

7. U našoj djeci stvaramo prekršitelje obećanja.

To je stara istina o roditeljstvu... majmun radi što majmun vidi. Dakle, ako želite da vaše dijete drži obećanje, i vi to trebate raditi, piše iMom.

najvažniji cilj Želiš da tvoje dijete bude sretan čovjek? Evo koje navike mogu pomoći u tom!

Posjeti missMAMA